sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Arkkitehtuurista, De architectura libri decem

Luin jostakin syksyllä että Gaudeamus julkaisee suomennoksen Vitruviuksen kymmenosaisesta arkkitehtuuria käsittelevästä teoksesta ja tiesin heti että tuo on ostettava. Teoksen ovat suomentaneet Panu Hyppönen, Lauri Ockenström ja Aulikki Vuola. Kiitos. Nyt kun kirja järkäle, 672 sivua, on käsissä, luulenpa etten koskaan tule lukemaan tätä kannesta kanteen ja toisaalta tiedän että tulen palaamaan tähän kirjaan vielä useasti.

Olet varmasti törmännyt joskus näihin kirjailijan Marcus Vitruvius Pollion kolmeen sanaan: venustas, firmitas, utilitas eli kauneus, kestävyys, käyttökelpoisuus. Sinulle lienee tuttu myös Leonardo da Vincin kuuluisa ihmisruumiin mittasuhteita käsittelevä piirros Vitruviuksen mies. Kuva perustuu tähän samaiseen Vitruviuksen teokseen Arkkitehtuurista.

Minulla on menossa vasta kirjaan tutustumisvaihe, mutta oli pakko tulla vinkkaamaan tästä kirjasta jo nyt. Tämä kirja on varmasti monelle arkkitehtuurin ja desingin ystävälle loistava joululahjaidea. Ainakin seitsemän ensimmäistä kirjaa on luettava. Aika ajattomalta vaikuttaa nämä opit ja ajatukset 2000 vuoden takaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.