torstai 31. joulukuuta 2020

Nämä jäi mieleen 2020

 




KORONA

Toimistotyö on peruttu, koulu on peruttu, lasten harrastukset on peruttu, kevät on peruttu... kaikki on peruttu. Tuli Covid-19 virus ja kaikki muuttui kaikille. Mutta näyttää siltä että tästäkin selvitään, kiitos suomalaisten tunnollisuuden ja rokotteen. Mutta laskua tästä kaikesta varmasti maksetaan tulevina vuosina.

Sisustusinnostukseen korona vaikutti ilmeisen postiivisesti, ainakin rautakaupoissa on ollut menekkiä. Koska työelämä teki valtavan digiloikan ja suurimittaisen etätyökokeilun, sen vaikutukset tulevat näkymään kodeissa. Työhuone, työtila tai vähintään työnurkkaus ovat entistä useamman toivelistalla. Oma kuntosali ja lähiluontoliikunta ovat myös nousseet uuteen arvoon. Kesämökkeily oli laskeva trendi ja perintönä saatu kesämökki tuntui taakalta. Korona keikautti mökkeilyn uuteen nousuun. Maalle muuttaminen on myös alkanut innostamaan.


ARKKITEHTUURIN FINLANDIA -PALKINTO TÄNÄKIN VUONNA PERUSKORJAUSKOHTEELLE 

Arkkitehtuurin Finlnadia -palkinnon sai 2020 Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus.  Arkkitehtitoimisto K2S:n ja Arkkitehdit NRT:n suunnittelema urakka sisälsi säilytetyn stadionkokonaisuuden korjauksen lisäksi monikäyttöiset laajennusosat sekä kaarrekatsomoiden kattamisen. Vuoden 2020 voittajan valitsi muusikko, näyttelijä Paula Vesala. Palkinnon myöntää vuosittain Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.

Olympiastadioni on kyllä hieno, mutta ihastuin palavasti ehdokkaana olleeseen Arkkitehtitoimisto Jani Prunnila Oy:n Toritalo Kotkaan ja muihinkin tämän toimiston töihin.


SAUNA UNESCON IHMISKUNNAN AINEETTOMAN KULTTUURIPERINNÖN LUETTELOON

Mieltä lämmittävä uutinen. Unescon luetteloinnilla pyritään nostamaan tietoisuutta aineettomasta kulttuuriperinnöstä ja tekemään kulttuuriperinteitä näkyväksi. Aineeton kulttuuriperintö yltää kaikkialle ihmisen toiminnan muotoihin. Se voi olla esimerkiksi suullista perinnettä, esittävää taidetta, sosiaalisen elämän käytäntöjä, rituaaleja ja juhlamenoja tai luontoa ja maailmankaikkeutta koskevia tietoja, taitoja ja käytäntöjä. Saunominen on ensimmäinen Suomesta tähän luetteloon otettu perinne.



VUODEN PARAS TAIDENÄYTTELY

Oulun taidemuseossa oli mieleenpainuva näyttely Ellen Thesleff – Aurinko­suudelma. Onneksi ehdin käydä näyttelyssä ennenkuin se meni verkkoon koronan seurauksena. 


KOTIMAISIA ELOKUVIA

Antti J. Jokisen Helene elokuva ja Virpi Suutarin Aalto dokumentti ihastuttivat. Minulle sopii oikein hyvin tämä koronajan väljä istumajärjestys. Olisin valmis maksamaan hieman enempi lipusta, jos saisi jatkossakin istua ilman vierasta vieruskaveria.


MARIMEKOSTA

Uudet Carina Seth Anderssonin maljakot ja tuikut innostivat. Mutta uutinen siitä, että Marimekko alkaa myydä vintagevaatteita riemastutti.


COLLECTION KAKKONEN

Keräilijä, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen deponoi* suomalaiseen lasiin ja keramiikkaan keskittyvän designkokoelmansa, Collection Kakkosen, EMMA – Espoon modernin taiteen museoon. Espoon kaupunki, EMMA ja Kyösti Kakkonen ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen kokoelman esille saattamiseksi. Kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä Collection Kakkonen esittelee suomalaista muotoilua modernismista nykypäivään. Kokoelma avautuu yleisölle marraskuussa 2022 ja täydentää hienosti museossa jo olevaa Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmaa.

Kokoelmasta on myös ilmestynyt 16 kiloinen kirjasarja, joka on saanut varsin myrkyisän keskustelun aikaiseksi. Kaj Kalinin arvostelu ja vastine. Lisäsin linkin kokoelman upeille sivuille tuohon oikean puoleiseen palkkiin Suomi design INFO alle.

* Deponointi tarkoittaa teoksen tallentamista esimerkiksi museon kokoelmiin niin, että museo ei omista sitä. Deponointi on eräänlaista lahjoittamista, mutta omaisuuden luovuttaminen on peruutettavissa. Teoksen tai kokoelman käyttöoikeus siirtyy museolle, ja deponointi on tavallaan pitkäaikainen laina. Omistusoikeus ei siirry, ja myös käyttöön saattaa liittyä rajoituksia. lähde WIKIPEDIA


MATERIAN TAJU -BLOGI TÄYTTI 10 VUOTTA

Blogi täyttyi tänä vuonna monenlaisesta muistelusta. Yksi mieleen painuvista hetkistä oli kun Iltalehti pyysi minua vinkkaamaan Keräilyliitteeseen Oulun parhaimmista kirpputoreista. Kiitos luottamuksesta.


















Yllä @Materiantaju Instagram tilin tykätyimmät kuvat. Artekin valaisimesta A330S oli se suosituin. Kukkakimput ja astia-asetelmat herättivät sydännapin käyttöön.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.