perjantai 13. heinäkuuta 2012

Suuria naisia: Armi Ratia 100 vuotta

Tänään on Marimekon perustajan Armi Ratian (1912 - 1979) 100 vuotis syntymäpäivä. Onneksi Olkoon!

Kannattaa lukea yllä olevasta linkistä Kansallisbiografia-verkkojulkaisun sivuilta hyvä kooste Armin elämästä. Juhlavuoden kunniksi Armi saa oman juhlarahan ja Marimekko painaa erikoiserän kankaita, jotka Armi suunnitteli Marimekolle alkuvuosina. Mikäli haluat nähdä Armin käsikynkässä Kekkosen kanssa,  käy katsomassa Ylen Elävässä Arkistossa Armi Ratia ja Marimekon kulta-aika.

Faruk 1952

Tiiliskivi 1952

Rata 1953


Melkoista pönötystä. Juhlaraha on mielestäni karsee, mutta en olekaan numismaatikko. Kankaat on klassisia, mutta minulle tulee mieleen Artek eikä räiskyvä Armi Ratia. Mielestäni Armin suurin saavutus ei ollut tekstiilitaiteen puolella, vaan kansainvälisesti menestyvän brändin luominen - Älä valita, esitä vaihtoehtoja. - Miten olisi ollut muutama kulta-ajan kangas uustuotantoon, ehkä uusissa väreissä. Tai Decembren jokin kiva tuote taas tarjolle. Tai kutsukilpailu, jossa 10 designeria luo tributen Armille ja yleisöäänestyksen perusteella näistä kolme tuotantoon. Marimekon sivuilla on blogi, jota ei juurikaan päivitetä. Ehkä blogi olisi saanut näin uutta innostavaa sisältöä. 

Joku voisi tietysti kysyä, onko pörssiyhtiön perustaja edes tärkeä muistaa. Minulle Armi on ollut tärkeä naisen roolimalli. Mitenhän sitä voisi juhlistaa...

Tämä pieni juttu on kiva.

2 kommenttia:

  1. Teemalta tulee vielä (ainakin) tänään uusintana tuo Armi- dokkari klo 16.55.

    Kauheita nuo kankaat, mutta tyypillistä 50-lukua.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.