tiistai 9. heinäkuuta 2024

Omalla autolla Kööpenhaminaan

Tänä vuonna ajettiin omalla autolla 3600 km Oulu-Haparanda-Sundsvall-Jönköping-Älmhult-Mälmö-Kööpenhamina-Mälmö-Ystad-Kalmar-Nörrköping-Uppsala-Umeå-Haparanda-Oulu. Teen oman jutun Älmhultin Ikea Hotellista, Grillistä ja museosta.

Sundvallissa yövyttiin taas Clarion hotellissa ja koska yläkerran ravintola on sunnuntaisin kiinni, tilasin jo matkalla pöydän Basta -ravintolasta. Kivoilta keraamisilta astioilta söimme hyvin, pizzani oli koko matkan paras. Matkan suurin järkytys koettiin aamulla, kun jouduin maksamaan jo etukäteen maksetun hotellihuoneen toistamiseen, kun heidän järjestelmässä ei maksua näkynyt. No, seuraavana päivänä maksu palautettiin tilille. Jos siis maksat etukäteen, ota ote myös omalta tililtä, heidän lähettämänsä sähköposti, jossa luki maksettavaa jäljellä 0 € ei riittänyt. Tästä matka jatkui Ikean kotipaikan kautta läpi jalopuumetsien Tanskaan.

Olimme maksaneet Ruotsin ja Tanskan välisen siltamaksun etukäteen menopaluuna ja vihreää linjaa ajettiin sujuvasti hotelli Scandic Copenhagenin parkkipaikalle. Pikaisesti Rundetårn pyöreän tornin katsastus ja illaksi Tivoliin. Seuraavana päivänä käveltiin 22 000 askelta Ny havenin kautta Pienelle Merenneidolle ja kauppakadun liikkeisiin ja lopuksi Gråbrødretorven aukiolle syömään.

Kööpenhamina on viehättävä kaupunki, jossa uusi ja vanha matala arkkitehtuuri kohtaavat. Pyöräily leimaa katukuvaa. Suosittelen Buka bakeryn pistaasi croisanttia ja nakkikopista nakkisämpylää. Vihreää on pyritty lisäämään katukuvaan, jos ei muuta ole mahtunut niin köynnöksiä kumminkin. Kööpenhaminalaiset pukeutuivat vielä välikausivaatteisiin; kevytuntuvia, villakangastakkeja ja trenssejä näkyi suurimmalla osalla katukuvassa. Itselle HAYn myymälä ja Illumin sisustustavaratalo olivat mieluisat ja inspiroivat kokemukset. Vaikka vierailu jäi pintaraapaisuksi, tänne palaa mieluusti vielä uudelleenkin. 

Tulomatkalla poikkesimme Ystadin vanhaan luostariin ja ihastuimme. Tänne pitää palata ajan kanssa. Saman totesimme myös Kalmarin kaupungin kohdalla. Yövyimme Norrköpingissä ja pikasesti ehdimme hieman rantareittiä kävellä. Kaupungin ystävyyskaupunki on Tampere, ja paljon samaa olikin ratikkaa myöten. Korjasimme myös viime vuoden virheen ja kävimme katsomassa Uppsalan tuomiokirkossa Kustaa Vaasan haudan. Kirkko on pohjolan suurin ja edustaa upeasti goottilaista arkkitehtuuria. Meillä oli hyvä tuuri, kun jäimme fiikkaamaan kirkkokahvilaan, sillä kirkon torniparvekkeella alkoi samalla puhallinorkesteri soittamaan. Vielä yksi yö Umeån Clarionissa ja ihana illallinen yläkerran ravintolassa, sitten pääsi kotiin. 
4 kommenttia:

 1. Ihania kuvia hienoista kohteista! Harmi kun et kuvien alle ollut merkinnyt kuvauspaikan nimeä. Meiltä tuonne olisi aika paljon lyhyempi ja helpompi matka kuin teiltä, mutta eipä tule lähdettyä. Viimeisestä Ruotsin matkastanikin taitaa olla jo vuosi tai kaksi. Uppsalaan pääsisimme käymään ihan päiväseltäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uppsalaan ehdottomasti kannattaa mennä, muutenkin Ruotsi on nyt edullinen ja mukava maa matkustaa.

   Poista
 2. Tosi kiva matkaraportti! Tuo pistaasicroissant näyttää niin herkulliselta. Mä toivon pääseväni alkusyksystä pitkästä aikaa Tanskaan, junamatka suunnitteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Juna on varmasti kätevä keino saapua Kööpenhaminaan ja Buka bakeryn tuotteita voin lämpimästi suositella. Pistaasicroissant oli ehkä paras syömäni croissant ikinä: ratisevan lehtevä ja samalla sisältä jopa taikinainen. Vesi tulee kielelle ihan pelkästä muistelusta.

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.