keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Kirjajärkäle Artekin tuotannosta

Maailman laajimman yksityiskokoelman Aino ja Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja, valaisimia, lasiesineitä ja pientuotteita omistava Pertti Männistö on julkaissut kirjan Aalto Design Collection. Runsaasti kuvitettu 500-sivuinen kirja esittelee Männistön yli tuhat esinettä sisältämän kokoelman lähes koko laajuudessaan, ja mukana on myös muun muassa Paimion parantolan alkuperäiskalusteita sekä Aalto-tuotteiden vähemmän tunnettuja prototyyppejä ja mallikappaleita. 

Esineet ajoittuvat ajanjaksolle 1928-1965. Varhaisimmat ovat ajalta jolloin Aallot alkoivat siirtyä klassismista modernismiin. Tekstiä joka on englanniksi, on tietoisesti niukasti ja kirjassa keskitytään kuviin. Kirjan lopusta löytyy tunnistusta ja ajoittamista helpottavia vinkkejä.

Kirja on tuhti paketti ja kaunisiin kuviin tulee varmasti vielä palattua. Oli todella mielenkiintoista nähdä erilaisia versioita tutuista esineistä ja myös malleista, jotka ovat poistuneet mallistosta. Aalto Design Collection kirja on ostettavissa mm. Finnish Design Shopista ja Kansallisesta kirjakaupasta. Kuvissa vilahtelee minun aarteet Artekin miniatyyri 60 jakkarat ja viuhkajalkainen jakkara X601.


6 kommenttia:

 1. Tämä on kiinnostava järkäle! Mahtavaa, että Männistö on koonnut mittavan kokoelmansa yksiin kansiin. Artekin tuotantoa kaikki ei toki ole, mutta aina takuuvarmaa Aaltojen designeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Unohdin laittaa että Naantalin asuntomessuilla kohde 24 Palokärki on osin sisustettu Männistön kokoelman aarteilla.

   Poista
  2. Hei, Naantalin Palokärki oli sisustettu Festart Design - liikkeemme esineillä. Ei suinkaan kokoelmakappaleillani. Pertti Männistö

   Poista
  3. Kirjassani on kuvattu koko kokoelmani lukuunottamatta kaksoiskappaleita. On totta että merkittävä osa kokoelmasta on nimenomaan valmistettu ennen Artekin perustamista. Esineet ovat Aaltojen modernistiselta kaudelta eli 1928 60 - luvun puoliväliin. Pertti Männistö

   Poista
  4. Kiitos Pertti kommenteista, hieno että löysit tänne. Tosiaan asuntomessuilla Festart Design tuotteet. Hyvä tuo huomautuksesi, että Aallon tuotannossa paljon huonekaluja jo ennen Artekia. Kiitos vielä hyvästä kirjasta, se on merkittävä kulttuurihistorian tallenne myös tuleville Aalto -faneille.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kirja Artekin tuotannosta. Kauniit vintage huonekalut kuuluvat myös meidän mielenkiinnonkohteisiimme. Haaveilemme myös, että saisimme kotimme sisutettua pelkästään vintage huonekaluilla.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.