lauantai 21. maaliskuuta 2020

Takuuvarmat yksivuotiset kukat

Minulla on ollut kuvakansiossa kesällä 2016 otettuja kuvia upeista purppura herneistä siltä varalta että tulee jutuista pulaa tai tarvitaan kasvun ihmeitä mieltä piristämään. Nyt on se hetki. Kuvien kaltainen tumma palkoinen herne löytyy tänä vuonna Nelson Gardenin uutuutena silpoherne 'Blauwschokker'

Keräilin tähän Nelson Gardenin valikoimista sellaisia yksivuotisia siemenestä suorakylvönä kasvatettava kukkia, jotka takuu varmasti kukkivat, olipa kesä millainen hyvänsä. Homma on tosi helppoa: tilaat siemenet netistä tai ostat kaupasta, kylvät suoraan kasvimaalle, kastelet kuivana kesänä ja nautit kukista keskikesästä pitkälle syksyyn.

Ruiskaunokit Centaurea cyanus ovat muinaistulokkaita ja vanhoja puutarhakasveja. Nykyisin saatavilla myös purppuran sävyisenä. Kuvat 1-2.

Krassin Tropaeolum majus kukkia voi laittaa salaattiin ja sen siemeniä voi kerätä seuraavan vuoden istutuksiin. Kokeile sekä isoköynnös- että pensaskrasseja. Erityisen kauniita ovat kirjavalehtiset lajikkeet kuten kuvassa 4. Katso täältä kuinka taitelija Claudet Monet käytti krasseja Givernyn puutarhassaan.

Viime kesänä istutin herneitä ja tuoksuherneitä sekaisin ja kauniita olivat. Kuvassa 5 tuoksuherne Stars and Stripes ja kuvassa 6 sokeriherne 'Grijze Roodbloeiende', jolla erityisen kauniit kukat.

Kehäkukissa Calendula officinalis löytyy myös monia uusia versioita perinteisten oranssi ja keltakukkaisten lisäksi. Puutarhassani myös nuo uudet versiot ovat hyvin kukkineet, kuvat 6-7.

Tänä kesänä aioin kokeilla miten saan onnistumaan Tsinnia-lajikkeet suorakylvönä. Unikot ovat myös monen mielestä vähän liiankin hyviä kasvamaan, minun kasvulavoissa ne jostain syystä eivät ole menestyneet. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.