perjantai 13. maaliskuuta 2020

A330S valaisee kauniisti

Täällä kirjoittelee iloinen uuden valaisimen omistaja. Kyllä nyt kelpaa kotoilla. Kuopuksen huoneeseen päätyi viimeisin designhankintani; Pohjoismaisen designin kirpputori -Facebook ryhmästä hankittu uuden veroinen Artekin seinävalaisin A330S ”Kultakello” mustana

Alkuperäinen ”Kultakello” valmistettiin vuonna 1937 riippuvalaisimeksi helsinkiläiseen Ravintola Savoyhin osana Aino ja Alvar Aallon suunnittelemaa sisustusta. Se oli samana vuonna näytteillä Pariisin maailmannäyttelyn Suomen paviljongissa. Nyt 80 vuotta myöhemmin ”Kultakello” on edelleen käytössä Savoy-ravintolassa ja Artekin rakastetuimpia tuotemalleja. Valaisimen varjostin on valmistettu yhdestä käsin painosorvatusta messinki- tai teräskappaleesta, ja sen veistoksellinen ilme edustaa Aallolle tyypillistä selkeän linjakasta tyyliä. Rei’itetty alareuna luo ympäristöön mieleenpainuvan valokehän, estää häikäisyä ja välittää lämminsävyistä, hajautettua valoa. Valon hajauttaminen oli Aallolle tärkeää, ja hän kokeili suunnitellessaan erilaisia suoran ja epäsuoran valon yhdistelmiä. Aallot teettivät muutamia 180 astetta kääntyviä seinävalaisinversioita ”Kultakellosta” joihinkin työkohteisiin, mutta niitä ei otettu laajaan tuotantoon. Katso täältä Kaluste Marsalkan sivuilta ihana mustavalkoinen kuva valaisimesta A330S.

Esikoisen huoneessa on katossa Artekin A440 opaalilasinen riippuvalaisin. Minusta nämä kaksi sopivat mukavasti yhteen ja kyllä tuo Tapiovaaran Pirkka-pöytäkin sopii hyvin mukaan. Tästä lastenhuoneesta alkaa muodostumaan aika kiva, mutta edelleen aikuisen kokoinen vuode on hakusessa. Siinä pitäisi olla myös yökyläily mahdollisuus ja mieluusti jalat tuomassa keveyttä.2 kommenttia:

 1. Artekin valaisimet ovat ihan super ihania ja tyylikkäitä!

  VastaaPoista
 2. Artekin valaisimissa aika monta suosikkia.
  Tuota opaalilasista A440 mallia unelmoin yli 10 vuotta ennen Tori.fi hankintaa.
  2000-luvulla valaisimen hinta on tuplaantunut!
  Luulin jo että unelman hinta karkaa käsistä, mutta onneksi löysin kohtuuhintaisen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.