perjantai 15. toukokuuta 2015

Perenna suosikkeja

Sateisesta päivästä huolimatta lähdettiin Oulujoen taimistolle koko perheen voimilla hakemaan uusia monivuotisia kukkia, vaikka pihalla pitäisikin ensin käyttää puskutraktoria ja pohjatonta rahakirstua. Mutta eikö sellainen mummolan viidakkomainen salainen puutarha ole juuri nyt niin hotti.

Päätin aamulla että sitku-elämä on syvältä ja pitkään mielessä olleet perennat hankitaan nyt eikä sitten joskus kun piha on puitteiltaan valmis. Myyjä totesi kassalla että nyt lähtee vähän erikoisempia kasveja, mutta peruskasveja pihasta jo löytyykin. Saanko esitellä, minun perenna suosikin juuri nyt:

Ylärivi: Pietarsaaren Aspegrenin puutarhassa ihailemani kasvi Pillisipuli eli talvisipuli Allium fistulosum, jota voisi nauttia myös sisäisesti. Istutin kasvilavaan hyötypuutarhaan, mutta ensisijaisesti ostin silmän iloksi.

Seuraavat kolme: Pohjanruusujuuri Rhodiola rusea edustaa vihreitä perennoita, jotka tuovat hillittyä tyylikkyyttä kukkamereen.

Kaksi tainta vasen reuna: Kääpiökello Campanula cochleariifolia on "mininen kissankello", joka kukkii koko kesän kesäkuusta elokuuhun.

Neliöruukut yläoikea: Kellokärhö Clematis integrifolia ei ole köynnös, vaan perenna, jossa lehtihaarasta nousee samanlainen kärhönkukka kuin köynnöksissä. 

Neliöruukut kuvan alalaita: lopuksi vielä yksi syksyllä kukkiva sininen ihanuus; Posliinilaukka Allium sikkimense

Kasvit on nyt istutettu ja toivon niistä tulevan linkkien kaltaisia kaunokaisia. Olisi kiva kuulla lukijoiden suosikki perennat. Kommenttilootaan voisit niitä kirjata.


6 kommenttia:

 1. Siis tuo pohjanruusujuuri on aivan ihana!! Mullekkii! Kivaa viikonloppua sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin kivaa vkloppua.
   Kannattaa vierailla Oulujoen taimistolla, sieltä löytyy ruusujuuri ja muitakin ihania perennoja.
   Pihan laitto lienee teilläkin ajankohtaista.

   Poista
 2. Istutin juuri meidän pihalle jättilaukan , kamelian ja vaaleanpunaisen pionin. Viime syksyn Queen of the night -tulppaanit kukkivat nyt upeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania!
   Jättilaukka on jo syysipuleiden ostoslistalla.
   Pihani mustat tulpaanit ei enää jaksa nousta ja kukkia.
   Niitäkin voisi taas istuttaa.

   Poista
 3. Mielenkiintoiset perennat olet valinnut! Oman penkin suosikit ovat Karpaattienkello, (joka muistutaa tuota Kääpiökelloa) kun se jaksaa kukkia niin kauan ja toinen suosikki on Sammalleimu, niin soma kukkamatto ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellokukat ei ole ollut aiemmin mun suosikkeja, mutta alan lämmetä niiden viehätykselle. Ja tosiaan kukkivat pitkään. Sammalleimu ja kaikki kivikkokasvit ovat mieluisia. Mieheni ehdottikin että pihan takaosa muutettaisiin kivikkopuutarhaksi ja se on mielestäni pohdinnan arvoinen idea. Ei ruohonleikkausta ja paljon kasvi ihanuuksia.

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.