lauantai 7. syyskuuta 2013

Uuden liiton synty

Vitra on ostanut 6.9.2013 ruotsalaisen yksityisen sijoitusyhtiö Proventuksen omistaman Artekin. Artekin tuotevalikoimaan kuuluvat Alvar Aallon designklassikot, Ilmari Tapiovaaran kalustekokoelma sekä Avarten hakeuduttua kesällä konkurssiin myös Yrjö Kukkapuron tuotteista on yhteistyösopimus. Lue koko lehdistötiedote täältä.

Vitra on arvostettu designosaaja, joka omistaa mm. Charles & Ray Eamesin huonekalujen valmistusoikeudet. Kuulosti hyvältä kun Vitran omistaja ja hallituksen jäsen Rolf Fehlbaum totesi että hänellä on kotonaankin Alvar Aallon huonekaluja. Artekissa kauppa nähdään mahdollisuutena kohti kansainvälisiä markkinoita. Toivotaan näin. 

Olen muuten heikkona designlyhytfilmeihin. Tässäkin jutussa on sellainen Alvar Aallon suunnittelemasta jakkara 60, joka täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Muita blogissani olleita designvideoita löydät Video -tunnisteella.

Aika raju viikko kun meni Nokia ja Artek. Mihin tässä enää sitoo kansallisylpeytensä - Angry Birdseihin ;).6 kommenttia:

 1. Upea tuo video! Hassua, että Artekin myyntiä kommentoidaan monessa paikassa kuin se menisi vasta nyt ulkomaiseen omistukseen. Jäihän Suomeen vielä Marimekko, mutta se ei taida viime käänteiden valossa paljon lohduttaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Video on niin kiva.

   On meillä vielä onneksi Marimekko, Iittala (Arabia) ja monia muitakin.
   Uudetkin designtahot toivotetaan tervetulleiksi.

   Poista
 2. Artekin myynti Vitralle ei kyllä Vitran hyvän maineen vuoksi tunnu yhtään niin pahalta kuin Nokian myynti Microsoftille. :) Ja mulle oli kyllä ihan uusi juttu, että Artekin omisti jo ennestään ulkomainen yritys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Artekin 20 vuotta sitten tapahtunut myynti
   oli melkein itseltäkin unohtunut.
   Joskus se tulee mieleen kun Artekin tuoteet saavat nykyisin
   aika rohkeita uudistuksia suhteellisen usein.
   Ruotsalaiset ovat käsitelleet ja uudistaneet tyylillä Artekia.
   Toivottavasti sama linja jatkuu Vitralla.

   Poista
 3. Haha Angrybirdseihin nimenomaan.. Tosin Artek ei suomalaisessa omistuksessa ole ollut pitkään aikaan niin ei sen väliä. Vitra on hieno designtalo, joka varmasti pystyy editämään Artekin tuotteiden vientiä ulkomaille -todella hyvä juttu siis myös Artekin tuotannolle, joka on suurimmalta osiltaan Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuotanto pysyy täällä.
   Ehkäpä Vitra halusi uusia, vähemmän kopioituja klassikoita valikoimiinsa.
   Eamesin tuotteita kun saa huomattavasti halvempana kopioina ja niin tietysti Aallon jakkaraakin, mutta muut Alvarit on saaneet kopioinnilta olla melko rauhassa.

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.