torstai 12. syyskuuta 2013

Designkohu naapurissa

Ja vielä kuninkaallinen sellainen. Rörstrand on lanseerannut prinssi Carl Philipin suunnitteleman Svenska Rödlistan, joka on kokoelma koristeellisia lautasia ja kulhoja, joissa voi säilyttää esimerkiksi avaimia, kolikoita ja koruja. 

Ruotsissa ei kiistellä kuvioiden kopioinnista, vaan konseptin plagioinnista. Rödlista on uhanalaisten ja vaarantuneiden eläinten sekä kasvien lista, joita on käytetty aiheena astioissa. Vuonna 1973 Hoffs suunnitteli ”Arter i fara” (suomennos: laji vaarassa) Gustavsbergille, jossa myös on kuvattuna uhanalaisia eläimiä. Lisää kohusta voi lukea täältä ja Rörstrandin vastineen täältä.

En ota kantaa kohuun. Aika kimuranttia näyttää olevan designerina toimiminen, jos on syntynyt kuninkaalliseen perheeseen: ehkä saa mahdollisuuksia helpommin, toisaalta kritiikki on kovaa. Se mietityttää itseä pelastuuko flora ja fauna uusilla tavaroilla. Mielestäni prinssin suunnittelemat astiat ovat kuitenkin erittäin kauniita. 
6 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä: ainakin näyttävät sellaisilta, että omaan kotiini ottaisin heti muutaman.

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän samaan tapaan kuin alakuvassa,joo.
   Huomasin muuten että pyöreä vati käy kanneksi kulhoon.

   Poista
 2. Mielenkiintoista, voi tietysti ideakin olla palgiointia, hmm? Joka tapauksessa kipposet ovat kivan näköisiä. Osa tarttuu todennäköisesti näppeihin, jos tulevat myyntiin muun R-porsliinin sekaan I-outlet:iin. Kippojen piirrokset ovat kuin vanhoista koulujen opetustauluista ja samoja aiheita on varmasti pyöritellyt paperille yksi jos toinekin. Kuten minäkin sulkia ja höyheniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa tuleeko I-Outletteihin, mutta ainakin alimmaisen kuvan webkauppa toimittaa Suomeen.

   Tosiaan kuvat muistuttaa opetustaulukuvia.

   Poista
 3. Aika erilaisia ovat nuo vanhat astiat kaikin puolin olleet, joten kyllä plagiointi jää enintään idean tasolle. Prinssin astiaston muoto taas on kivan yksinkertainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja on prinssin kipot ja lautaset.
   Kivoja on myös nuo Arter i Fara-lautaset,
   joita muuten varmaan keräilisin jos asuisin Ruotsissa.

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.