keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Maljakossa 2023

Se on kuulkaas taas joulukuu ja tulossa on monta muisteloa kuluneesta vuodesta. Ensimmäisenä elvytetään viimeksi vuonna 2021 esiintynyt juttu kukista ja kasveista, jotka ovat ilahduttaneet ja tuoneet nostetta arkeen tänä vuonna.

Vanhat suosikit ovat edelleen olleet pinnalla eli sipulikukkia monen moisina kompoina on ollut maljakossa. Viherkasveja olen ostanut lähinnä tytöille, koska omassa hoidossa ne ei selviä. Yksi uusi maljakko tuli kirpparilta mukaan; narupurkki on klassikko, joka vetää valtavan kimpun kukkia. Onko se sitten uhka vai mahdollisuus... Uusi ihastus on kerrottu, vihreä leinikki ensimmäisessä kuvassa. Täydellinen minun makuuni. Toisessa kuvassa on siniseksi värjätty harsokukka itsenäisyyspäivän kattaukseen. Nyt löytyi harsokukka, josta minäkin pidän; ihana väri ja pilvimäinen kukkarypäs. Jatkoon.

Lopuksi vinkkinä kerrottakoon, että lipstikan kukka viimeisessä kuvassa on erittäin kestävä maljakossa.4 kommenttia:

 1. Todella kauniita kimppuja ja kukkia! En ole kuullutkaan lipstikan kukasta, vaikka yritti on tuttu. Jaloleinikki (jos oikein tunnistan) on edelleen yksi suosikeistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan jaloleinikki on oikeampi nimitys. Minulla lipstikka kasvaa viljelylaatikossa hurjan isoksi ja kukkii nykyisin komeasti loppukesästä.

   Poista
  2. Hei! Eikös alarivin viimeisessä kuvassa ole tosiaan se lipstikan (oik. liperi, Levisticum officinale) kukinto - vai katsommeko nyt ihan eri kuvia? Itse tarkoitan kuvaa, jossa mm. mustavalkoisia Paratiisi-sarjan astioita.

   Liperi kuuluu sarjakukkaisten (Apiaceae) heimoon ja vieläpä samaan alaheimoon kuin esimerkiksi porkkana ja palsternakka (tai vaikka vuohen - ja koiranputki). Leinikkeihin ei varmaan voi sotkea?

   Poista
  3. Hei, alarivin viimeisessä kuvassa ovat ne lipstikan eli liperin kukinnot Arabian 24h sinisessä kaatimessa Paratiisi astioiden kanssa kuten tunnistitkin. Lipstikan kukinto on harvemmin esillä, vaikka itse yrtti onkin tuttu monelle.
   Vihreät jaloleinikit ovat ensimmäisessä kuvassa, minulle uusi tuttavuus, Eevalle tuttu suosikki. Eeva käytti siitä oikeaa nimitystä jaloleinikki, blogi tekstissäni lukee huolimattomasti pelkkä leinikki.

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.