lauantai 25. marraskuuta 2023

Arabian aterimien pidikkeet

Tänään Arabialla on 150 vuotissynttärit, paljon onnea! Ajatella että ennen suomalaiset ostivat kotimaassa valmistettuja, käsinmaalattuja astioita. Tällä viikolla täyttyi yksi Arabia-haaveni, kun ostin suorahuudolla Huuto.netistä kuusi kappaletta Gunvor Olin-Grönqvistin suunnittelemia aterian pidikkeitä.  Aterian pidikkeet tulevat toimimaan meillä sushiruokailun yhteydessä syömäpuikkojen lepuuttajina. 

Minusta kuvauskattauksesta tuli kivalla tavalla rento, kun mukailin Arabian nykyisiä mainoskuvia ja yhdistelin astiakaappini erilaisia Arabian aarteita. 

Täältä voi katsoa Vihreä talon Annikan Arabian pidikeet ja vilkaise myös kalafiguuri ja vielä Kööki malli täältä. Ja nyt innostuit tällaisista kattauksen lisäosista ja jos ei kirpparilla tärppää, niin Iittalalle on tulossa Taika Sato -syömäpuikkopidikkeet vuoden alussa myyntiin.
Suvi maljakko | Gunvor Olin Grönqvist Arabia 2ndhand
Pino kynttilänjalat | Nathalie Lahdenmäki Arabia 2ndhand
Paratiisi kannu | Birger Kaipiainen Arabia
Kilta sinappipurkki ja kolmiovati | Kaarina Aho ja Kaj Franck Arabia 2ndhand
hammastikkupurkki 5-osaisesta mausteikosta | Gunvor Olin Grönqvist Arabia 2ndhand
Sotka kermakko | Arabia Raija Uosikkinen 2ndhand
Runo Kesäsäde- espressokuppi | Heini Riitahuhta Arabia
Nooan arkki lautanen | Gunvor Olin Grönqvist Arabia 2ndhand
aterimien pidikeet | Gunvor Olin Grönqvist Arabia 2ndhand2 kommenttia:

 1. Varmaan kuitenkin aterinten tai aterimien pidikkeet, ei "aterian"...?

  Tosin sellaista sanaa kuin "aterimet" ei tainnut olla vielä olemassakaan siihen aikaan kun Gunvor Olin-Grönqvist kyseiset tarvekalut suunnitteli. Vuoden 1983 Kielikellossa sanaa kehotettiin välttämään ja niinkin äskettäin(?) kuin vuonna 2008 Turun Sanomien kolumnisti epäili, tokkopa mokoma sana arkikieleen milloinkaan edes ajautuu. (Hih).

  Olisi kiinnostavaa tietää, millä nimikkeellä Arabia näitä esineitä aikoinaan markkinoi. Olivatko ne ehkä ruokailuvälineiden (tai vain pelkän veitsen) lepuuttajia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla meni tuo virheellinen termi aivan sukkana läpi, lukihäiriöni ilmenee juurikin näin. Korjaisn nyt otsikon oikeaan muotoon. Harmillisesti minun Arabian myyntikuvastoni on ajalta ennenkuin nuo lepuuttajat tulivat tuotantoon, sillä minuakin kiinnosti tekstiä tehdessäni millä nimellä niitä on kaupattu aikanaan. Itselle kyllä tuo aterimet sana on tuttu, vaikka kirjoitinkin sen virheellisesti, mutta olenkin astiahullu. Tuo veitsenlepuuttaja on tuttu termi. Ennen kattauksissa käytettiin pöytäliinoja enempi ja tuolle esineelle olikin luonteva tarve.

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.