lauantai 25. helmikuuta 2023

Olof Ottelin, Sisustusarkkitehdin muoto

Olof Ottelin (1917-1971) oli sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija, joka teki mittavan elämäntyönsä Oy Stockmann Ab:n piirustuskonttorissa ja Stockmannin sisustusosaston taiteellisena johtajana. Arkkitehtuurimuseo on julkaissut 2023 kirjan Olof Ottelin, Sisustusarkkitehdin muoto, jonka tekijöinä ovat Laura Berger, Päivi Helander, Silja Koskimies, Päivi Roivainen sekä Janne Ylönen. 

Muutama sana kirjan ulkoasusta. Kun sain tilaamani kappaleen, luulin ensin sen olevan vahingoittunut, kunnes tajusin, että kannen ylitaipuvuus, sidontojen näkyminen ja OO-merkintä seläkkeessä ovat hienoja, tarkkaan hiottuja yksityiskohtia. Kirja on mukava käsissä ja kaunis, tosin ikänäköinen toivoisi isompia kuvia.

Opin että Olof oli tarkka kalusteiden taustoista, hänen suunnittelemansa kalusteet voitiin asettaa myös tilanjakajaksi. Hänelle puu oli se oikea materiaali huonekaluissa, mutta kyllä kirjassa kuvattu Hankenin metallinen naulakko on silti yksi kauneimpia näkemiäni naulakoita. Eikä hänen kaareva selkäinen Duetto sohvakaan jätä kylmäksi. Ilmari Tapiovaara oli hänen aikalaisensa ja tärkeä kollega. Heidän alkutaipaleensa huonekaluissa onkin nähtävissä samaa ajanhenkeä ja muotoa. Olof korosti kalusteiden muuntautumista uusiin elämänvaiheisiin ja kerroksellisuus oli hänelle tärkeää.

Kirja oli innostavaa luettavaa. Internetistä oli pakko kaivaa lisää tietoa ja kuvia aiheesta. Ensimmäinen lähde oli tietysti Wikipedia. Toinen upea lähde oli finna.fi ja hakusanana Olof Ottelin. Kirjassa on pohjapiirros Messuhalliin 1949 rakennetusta mallikodista, jossa asui kuvitteellinen faktori Keskimies perheineen. Finnassa on upeita kuvia mm. tästä kohteesta. Ensimmäisen kerran olen törmännyt herran tuotantoon pohjoismaiseen taideteollisuuteen ja taiteeseen erikoistuneessa osto- ja myyntiliike Kruunassa. Pakko oli myös kaivaa Pihlgren ja Ritolan sivuilta Olof Ottelinin suunnittelema tapetti Pölkkypolku. Keravan Sinkassa on parhaillaan näyttely aiheesta Olof Ottelin – Sisustusarkkitehti ja muotoilija  1.2.–16.4.2023. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.