torstai 11. maaliskuuta 2021

Artek X601

Viuhkajalka saapui meille Matkahuollon kuljettamana fb-kirppikseltä huudettuna. Pitkäaikainen haave on nyt toteutunut. Piti ihan kaivella 2000-luvun taitteen "Pinterestiä" eli leikekirjojani ja palata haaveiden alkulähteille. Elegantti jalka on kiehtonut mieltäni useamman vuosikymmenen.

Alvar Aalto Säätiön sivuston mukaan; "Aalto suunnitteli 1950-luvulla vielä yhden L-jalan variaation. X-jalka tai ’viuhkajalka’ on viiden hoikan L-jalan kimppu. Kokonainen uusi tuoteperhe X-jalkaisia jakkaroita, pöytiä ja nojatuoleja esiteltiin vuonna 1954. Käsityönä nahasta ja jalopuusta valmistetut, arvokkaat kalusteet eivät enää olleet luonteeltaan varsinaisia joka kodin kalusteita. Niillä sisustettiinkin Aallon samaan aikaan suunnittelemia arvorakennuksia, kuten Jyväskylän kasvatusopillinen korkeakoulu sekä Kansaneläkelaitoksen pääkonttori Helsingissä." 

Jakkarani on valmistettu vuonna 2005 ja se on erittäin hyväkuntoinen. Aiemmin se on ollut edustustiloissa Keski-Suomessa. Jakkara on nyt olohuoneessa sivupöytänä, mutta mietin myös sen sijoittamista yöpöydäksi itselleni. Kuvissa vilahtelee myös muita viimeaikaisia Aalto hankintojani.


jakkara X601 kanssa kuvissa koreilee

Yötäpäivää teos 2016 | Veikko Törmänen
ruskea Essence kaadin | Alfredo Häberli Iittala
sinisävyinen karahvi,  erikoiserä vuodelta 2008, signeerattu TW | Tapio Wirkkala Iittala
Ultima Thule kaadin ja kaviaarikippo | Tapio Wirkkala Iittala
pieni Siirtolapuutarha lautanen | Maija Louekari Marimekko

4 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä kaunis! Niin kuin lähes kaikki Artekit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä jalkatyypissä on jotain naisellisen siroa.

   Poista
 2. Olen ihan varma, että joku menneisyydestä tuttu julkitila on ollut kalustettuna näillä viukajalkaisilla kalusteilla. En vaan saa päähäni, mikä tai edes, minkälaisia kalusteita siellä olisi voinut olla. Tästäpä saakin kivan salapoliisitehtävän. Mutta näistä sinun lähikuvistasi aukesi hienosti jalan muodon viehkeys. Se on suorastaan koreileva verrattuna perinteiseen L-jalkaan. Hieno löytö sinulla taas kerran :) -q

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus lukenut X-jalkaa verrattavan korinttilaiseen pylvääseen
   kun l-jalka vertaantuu doorilaiseen pylvääseen.
   No, joka tapauksessa, viehättävä on.

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.