lauantai 2. marraskuuta 2019

Kauneimmat kynttilänjalat 11-19

Silmä on alkanut taas skannata kuvista kynttilänjalkoja, kun päivä lyhenee ja tekee mieli sytyttää kynttilöitä. Aloin miettiä kuinka aina innostuu uusista kynttilänjaloista ja miten nuo suosikkit ovat oman aikansa lapsia. Alla muutama ajatus aiheesta.

Iittalan tuotantoon vuonna 1988 tulleet Heikki Orvolan Kivi-kynttilälyhdyt ovat jo klassikko, jonka valta-asemaa Oiva Toikan Kastehelmi-kynttilälyhty on alkanut haastamaan. Molemmat ovat lämpökynttilöille tarkoitettuja kynttilänjalkoja, mutta kruunukynttilä on vahvistanut asemaansa 2000-luvulla ja useimmat uusimmat kynttilänjalka suosikit ovatkin niille tarkoitettuja.

En saanut kaikkia suosikkejani mahtumaan kuvaan. Pidän paljon mm. Harri Koskisen Marimekolle vuonnna 2011 suunnittelemasta Loistava kynttilänjalasta, jota voi käyttää myös rasiana sekä Iittalalle vuonna 1999 suunnitellusta Lantern-kynttilänjalasta. Aika monet viime vuosien suosikki kynttilänjaloista ovat itse asiassa klassikkoja ja ne on suunniteltu ennen 2000-lukua. Huomasin myös että monien suosituimman kynttilänjalkojen suunnittelijan olevan ulkomaalainen, eikä tuote ole suomalaisen valmistajan.

Kynttilänjalkojen materiaaleja oli myös mielenkiintoista tarkastella. Lasi on ollut perinteinen suomalaisessa muotoilussa, mutta metalli on ollut erittäin suosittua 2000-luvulla. Ottakaa leppoisasti nuo vuosiluvut, joidenkin kohdalla täsmäävät, osa suuntaa-antavia.



Iittala Allas Andreas Engesvik 2011 on harmillisesti poistunut mallistosta
Tom Dixonin Etch kynttilälyhty trendikäästi kuparinen 
Iittala Kaasa Ilkka Suppanen 2015
Iittala Kastehelmi Oiva Toikka Kastehelmi tuotannossa 1964-1988 ja 2010->.
By Lassenin Kubus-kynttilänjalka Mogens Lassen 1962
metallinen roikkuvarengas kynttilänjalka, mm Ellos ja Sunds
 STOFF Nagel -kynttilänjalka Hans Nagel 1960-luvulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.