sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Kauneudella kyllästetty 2/2

Täydellinen syysloma Etelä-Savossa. Toisessa osassa kerron kolmesta luontokohteesta, joihin retkeilimme. Kuvasarjassa mukana myös Mikkelin keskustan liepeillä sijaitseva Suomen neljänneksi suurin Pursialan hiidenkirnu.

Ehkä kaikkien mielenkiintoisin kohde ei ollut alunperin retkiohjelmassa, koska luulin ettei Astuvansalmen kalliomaalauksille pääse muuten kuin vesiteitse kesäaikaan. Mutta vajaan tunnin kävely parkkipaikalta yhteensuuntaan kulkee upeissa maisemissa ja perillä odottaa jylhät maisemat sekä hienot kalliomaalaukset. Lue lisää kallionmaalauksista täältä. Kahvittelimme perillä upeassa paikassa maalausten yläpuolella. Sinne pääsee polkuja pitkin, jotka lähtevät maalauksille laskeutuvien puuportaiden yläpäästä. Muista liikkuessa varovaisuus, kallio on luonnontilassa ilman kaiteita.

Anttolanhovilta lähtee 4 km pituinen luontopolku, joka kulkee sammalpohjaisessa kuusikossa ja pitkän matkaa mennään myös pitkospuita Harakkalammen kohdilla ennen Tuohilammen laavua. Kiva pikkuinen luontopolku.

Olimme tarkasti seuranneet säätiedotuksia ja lähteneet sen mukaisesti luontokohteisiin. Neitvuorelle varattuna päivänä paistoi aurinko, kuten oli luvattukin ja saimme nauttia perillä upeasta maisemanäkymästä ja tietysti päälle joimme termoskahvit. Alun nousu on erittäin jyrkkä ja me käännymme jo näköalapaikkojen jälkeen hyvin hoidetulle laavulle. Sieltä paluu on metsätietä pitkin helpompaa, joten jos haluaa helpomman reitin voisi mennä laavun kautta näköalapaikoille. Syksyisellä retkeilyllä on puolensa: ei ole hyttysiä, maisemassa erottuu selvästi lehtipuut havupuista ja pudonneet lehdet mahdollistavat laajemmat näkymät. Tällä reissulla tuli maakuntamaisema kateus; Etelä-Savon maisemassa korkeuseroja ja paljon vesipinta-alaa kun meillä täällä Pohjois-Pohjanmaalla soita, peltoaukeita ja jokilaaksoja.
2 kommenttia:

 1. Hävettää paikkakuntalaisena todeta, etten ole käynyt näissä luontokohteissa! Ovat varmaan liian lähellä! Toisaalta tämä avaa silmiä sille,miten paljon meillä on lokakuussakin nähtävää. Helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikkeli ja lähiseutu osoittautui todella mielenkiintoiseksi lomakohteeksi.
   Monesti ne lähinähtävyydet jää katsomatta.
   Nyt heittäytymään turistiksi!

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.