keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Pieni tutkielma perusastiastosta

Katsoin Oiva Toikan muistoksi YLE Areenasta Muotoilun mestareita -ohjelmasarjan jakson Oiva, pöytä ja Kaj Franck. Siinä Oiva toteaa Kilta-astiasarjan lähteneen ajatuksesta, että 8 erilaista astiaa riittää perustarpeisiin. Minä astiafriikki jäin tätä pohtimaan. Tein pari pientä tutkielmaa aiheesta ja päädyin siihen että meidän perheelle riittäisi 7 keraamista astiatyyppiä: 

iso matala ruokalautanen
leipälautanen
syvä kulho keitoille ja jugurtille
muki kuumille juomille
kannu, mielellään kannellinen
matala uuninkestävä tarjoiluastia ruoan valmistukseen ja esillepanoon
kulho salaatille ja taikinalle

lisäksi tarvitaan juomalasi ja aterimet"Klassikkoainesta"

Astiat Iittalan Teema sarjasta, lasit Iittalan Kartio, aterimet Scandia by Kaj Franck. Tätä perussettiä voisi täydentää kirpparilta Kilta-sarjalla ja vintage Scandia ottimilla. Ajaton ja helposti täydennettävissä.
"KoKo & Kastehelmi"
Keraamiset Arabian KoKo sarjasta, leipälautanen ja juomalasi Iittalan Kastehelmi, aterimet Iittalan Citterio 98. Sarjaa voi jatkaa KoKo sarjan muilla osilla ja Kastehelmen vintage sekä uusilla astioilla. Moderni kohtaa retrolasin."Oivasti Marimekosta"
Kaikki peruskattauksen osat Marimekon Oiva-sarjasta, samoin lasit Marimekon Sukat makkaralla -sarjasta. Aterimet Granit. Tätä kokonaisuutta on helppo täydentää Oiva sarjan muilla mustavalkoisilla sekä yksivärisillä osilla tulevina vuosina."eletään 2000-lukua"
Tässä kattauksessa on kerättynä lempiastioita tältä vuosituhannelta: Iittalan Raami-sarjan matalat lautaset, Marimekon leipälautaset, Oiva kulhot, muki ja kannu Vaja Finland sekä tarjoiluastiat Arabian Mainio-sarjasta. Lasit Iittala Lempi ja mattamustat aterimet Ikea TILLAGD. Tähän voisi yhdistää sekä vintage että uutuus mustavalkoisia astioita. Rakkaudella valitut.


p.s. en aio konmarittaa pursuilevia astiakaappejani vieläkään :)
2 kommenttia:

 1. Itse olen Teemaan jo vähän kyllästynyt. Tykkään Pentikin Kallio-sarjasta, niistähän on ilmoitettu, että valmistetaankin Posiolla. Kallion valkoiset lautaset ja Iittalan Kastehelmi-lasit on mielestäni hyvä yhdistelmä, lisäksi vaaleanpunaiset kulhot tuovat mukavaa lisäväriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti käydä ihan kurkkaamassa tuo Pentikin Kallio-sarja.
   Ihastuin sarjan jalalliseen kulhoon, voisi olla kiva myös Kallio-sarjan versiona.

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.