tiistai 1. toukokuuta 2018

Moderni nainen -taidenäyttely Oulussa

Muutama aika sitten ajoimme Oulun taidemuseon ohi ja marmatin miehelleni miksei Oulun taidemuseossa ole koskaan esimerkiksi Helene Schjerfbeckin teoksia näytillä. Taisivat museolla salakuunnella, sillä nyt Oulun taidemuseossa on Moderni nainen-taidenäyttely 15.4.–2.9.2018.

Ateneumin taidemuseon/Kansallisgallerian tuottama Moderni nainen esittelee neljä tinkimätöntä, ilmaisuvoimaista taidemaalaria, jotka elivät ja työskentelivät niin kuin halusivat luoden samalla roolimallia tuleville sukupolville. Helene Schjerfbeck (1862–1946) oli arvostettu taiteilija jo nuorella iällä 1880-luvulla, Ellen Thesleff (1869–1954) teki läpimurtonsa 1890-luvun ensi vuosina. Sigrid Schauman (1877–1979) opiskeli 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä ja Elga Sesemann (1922–2007) kouluttautui alalle sodan aikana 1940-luvulla.

Näyttely on vaikuttava ja isossa salissa on lähes harras tunnelma. Teosten taustaseinät on mielenkiintoisesti maalattu viininpunaisella sekä vihreällä ja sinisellä sävyllä. Tausta väri antaa oman säväyksensä teoksille. Kannattaa ehdottomasti katsoa myös parinkymmenen minuutin video Helene Schjerfbeckin elämästä kassan viereisessä salissa. Lopuksi kuvia museokaupan näyttelyyn liittyvästä tarjonnasta. Myyntihitti tuntui olevan Ellen Thesleffin mustavalkoinen omakuvajuliste. Viimeisessä kuvassa meidän hankinnat. Päätettiin tyttöjen kanssa, että nukkekoti saa jääkaappimagneeteista oivat taideteokset.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.