lauantai 28. toukokuuta 2011

Lukunurkka: genius logi


Tässä kirjahyllystä esittelyssä kolme ihanaa lifestyle kirjaa, joita yhdistää termi genius logi*.
Sari Puustinen ja Ilkka Ärrälä: Koteja Fiskarsissa
Maria Schulgin, Kati Rapia ja Sonja Ilvetsalo-Koskinen: Kuningattaren kaupungissa (Loviisa)
Pia-Maria Lehtola ja Tomi Parkkonen: Huvilan hengessä (Hanko)

*Genius logi = Käsitteellä genius loci - paikan henki - viitataan erityisesti paikkoihin, joissa on hyvä olla, joista löytyy "se jokin". Paikan henkeä ei voi varsinaisesti nähdä, sen voi tiedostaa ja tuntea.


Fiskarsin taiteilijayhteisön kauniit ja kekseliäästi remontoidut kodit esittäytyvät siellä asuvan toimittaja Sari Puustisen ja valokuvaaja Ilkka Ärrälän toteuttamassa kirjassa vuodelta 2005. Tekijäkaksikko on vieraillut kahdessakymmenessä kodissa ja tallentanut niiden ainutlaatuista tunnelmaa.  

Useimmat kodit ovat vanhoja työväenasuntoja, mutta joukkoon mahtuu myös kotimaisten arkkitehtien suunnittelemia uudisrakennuksia. Tunnettuja asukkaita ovat muun muassa kuvanveistäjä Martti Aiha, keraamikko Karin Widnäs sekä taiteilija Howard Smith. Tekstissä pengotaan asuntojen historiaa ja perehdytään myös tehtyihin remonttiratkaisuihin.


Kuningattaren kaupungissa kirjassa esitellään toistakymmentä loviisalaiskotia. Jokainen talo on yli satavuotias, vanhin 1700-luvulta. Sisustus kertoo perheiden mieltymyksistä: on arvokasta antiikkia, kirpputoritavaraa, lasten ehdoilla elämistä, modernia mukavuutta ja ulkomailla työskenneltyjen vuosien muistoja.

Joihinkin taloista voi myös tutustua livenä kesäisin Wanhassa wara parempi tapahtumassa.


Huvilan hengessä avaa ovet kahdeksaan ainutlaatuiseen asuntoon Hangon vanhassa kylpyläkaupungissa.  Kirjan kotien sisustuksia ei muuteta trendien mukaan. Huoneet on kalustettu sydämellä valituilla ja vaalituilla vanhoilla esineillä, joilla on historia ja joihin liittyvät muistot tekevät niistä asukkaiden rakkaita elämänkumppaneita. Kotien tyylit vaihtelevat bohemian chicistä jugendin täyteläisyyteen ja niitä yhdistää tietty pohjoismainen ilme. Myös vaikutteet merten takaa tuovat joihinkin sisustuksiin  vahvan mausteensa.


Tälläisiä kirjoja lukisin mieluusti lisääkin ja mielestäni Suomesta löytyy vielä monta asuinpaikkaa, joista löytyy ainutlaatuinen paikan henki.

Presentation of three wonderful lifestyle book, which combines the term genius logi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.