sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

Omalla autolla Haaparannan kautta Tukholmaan

Tämän kesän matkakohteeksi  karsiutui monista vaihtoehdoista Tukholma sekä edullisen kruunun että tyttöjen toiveiden mukaisesti. Olisi ollut mahdollista lyhentää ajomatkaa menemällä lautalla Vaasasta Uumajaan, mutta päädyimme ajamaan koko matkan omalla autolla Oulusta Tukholmaan. Yhteen suuntaan matkaa kertyy noin 1160 km. Ensimmäinen etappi oli pisin Oulu-Haaparanta-Sundsvall, mutta siten toinen etappi Sundsvall-Tukholma jäi lyhyeksi. Tullessa ajoimme Tukholma-Uppsala-Uumaja ja viimeisenä etappina Uumaja-Haaparanta-Oulu.

Huomioita: ruotsalaisilla huoltoasemilla on monesti vain yksi vessa, ohituskaistat ovat aika lyhyitä ja rantareittillä on upeat maisemat.


Meno ja tulomatkalla yövyimme uusissa Clarion hotelleissa, joissa on upeat ravintolat yläkerroksissa. Aamiaiset olivat runsaat ja maittavat. Sundsvallissa meillä oli deluxe dubblerum, jossa 38m2 tilassa oli kolme lattiaan asti ulottuvaa ikkunaa ja teinit nukkuivat vuodesohvassa. Todella viihtyisä hotelli, harmi että yläkerran ravintola oli sunnuntaisin kiinni. Tullessa Uumajassa yövyimme perhehuoneessa ja teinit nukkuivat taas vuodesohvassa. Molemmissa hotelleissa oli vieressä parkkitalo, joissa automme oli yön yli. Tukholmassa hotelliksi valikoitui Nordic Light Hotel, koska alakerrassa oli parkkihalli ja sen sijainti oli kaikin puolin kätevä suhteessa E4 maantiehen ja keskustan palveluihin. Perhehuoneessa oli väliovi sekä kaksi kylpyhuonetta. 

Huomioita: aamiaiset olivat hotelleissa mainiot ja perhehuoneissa oltiin arjesta poiketen tiiviisti yhdessä.


Ensimmäinen Tukholma päivä oli pyhitetty shoppailulle ja kaupat valikoituivat teinien toiveiden mukaisesti: Sephora meikkikauppa ja Brandy Melville vaatekauppa olivat kuulemma tärkeimmät. Shoppailun lomassa syötiin Vau de Villessä vähän paremmat lihapullat. Innostavaa kokea miten perusruoka nostetaan gourmet-tasolle.

Huomiota: vaatteet ja kosmetiikka olivat hieman edullisempia ja Abba museon kauppa oli hitti.


Toisena päivänä kierrettiin kävellen vanhaa kaupunkia mm. Stortorget, kapein katu Mårten Trotzigs gränd, joka sijaitsee Prästgatanin ja Västerlånggatanin välissä, kuninkaanlinnan nähtävyydet ja lopuksi seurasimme noin 45 minuuttia kestävän vahdinvaihdon kuninkaan linnan pihalla. Sitten suuntasimme kävellen Vasalaiva ja Abba museoille. Kävelyä oli tullut jo sen verta paljon, että otimme taksin hotellille (maksoi noin 500 kruunua) ja autostakin oli kiva katsella Tukholmaa katuvilinää.

Huomioita: yleensä tulee vain shoppailtua Tukholmassa, mutta oli tosi mielenkiintoista olla turistina ja koluta museoita. Seuraavaan kertaankin jäi vielä monta museota. 


Tulomatkalla pysähdyimme vielä Upsalan ihmeiden äärille ja ihastuimme kaupunkiin. Hienosti kaupunki näkyi etelästä saapuessa. Ensin kävimme vanhassa Upsalassa, joka on jo muinaisina aikoina ollut merkittävä paikka ja sitten menimme vielä Tuomiokirkolle ja Linnalle, josta näkyi hienosti Linnéträdgården.

Huomioita: Uppsalaan olisi kannattanut varata enempi aikaa 


Tulomatkalla vuorossa oli perinteiden Ikea pyrähdys lihapullineen sekä ICA Max ja Systembolaget. Borta bra men hemma bäst.




















2 kommenttia:

  1. Tätä postausta oli tosi kiva lukea! Ja nuo huomiokohdat oli ihan tosi hyödyllisiä. Varmasti todella onnistunut reissu. Pitäisi jossakin kohtaa lähteä autolla uudelleen Ruotsiin, kerran olemme tehneet "kirppismatkan" autolla Tukholmasta Etelä-Ruotsiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Mukava jos nämä päiväkirjamaiset merkinnät viihdyttävät. Ruotsin reissu oli kyllä kokok perheen mielestä kiva. Tuo kirppismatka.oli varmaan mahtava, harmillisesti tällä reissulla en ehtinyt kirpistellä.

      Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.