sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Bauhaus - tyylini perusjalka

Bauhaus on tyylini perusjalka tai oikeastaan se on koko länsimaisen arkkitehtuurin ja taideteollisuuden perusta. Bauhaus oli alunperin 1919 perustettu koulu, jossa yhdistyivät arkkitehtuuri-, käsityö-, taideteollisuus- ja taidekoulutus. Koulun opetukset ovat sittemmin levineet ja vaikuttavat vielä tänä päivänäkin arkkitehtuurissa ja taideteollisuudessa. Olen tähän kirjoitellut muutamia ajatuksia aiheesta mukaillen Vepsäläisen juttua 100 -vuotiaasta Bauhaus ilmiöstä.



PERUSMUODOT, PELKISTETYT LINJAT ja VÄHEMMÄN ON ENEMMÄN

Artekin punainen Riippuvalaisin A201 Säynätsalon kunnantaloon. 

Kaj Franckin Iittalalle suunnitteleman Teema- ja Kartio sarjan osat perustuvat perusmuotoihin. Näitä katsellessa mietin, miksi ihmeessä olen sortunut kuviollisiin astioihin.

Iittalalle Ronan ja Erwan Bouroullec suunnittelemia keraamisia Ruutu-maljakoita. Erittäin bauhaus -henkisiä ja tulee näistä myös mieleen Heidi Blomstedtin keraamiset maljakot.

Artekin Ilmari Tapiovaaran Trienna-sohvapöydästä löytyy myös kolmiomuoto.




PÄÄVÄRIT LOISTAVAT

Miksi ihmeessä Ikean PS lamppu on eksynyt näiden designklassikoiden joukkoon? Bauhausin idea sarjatuotannosta koko kansalle on monen mielestä oikeasti toteutunut vasta pohjoismaalaisen demokratian lapsessa Ikeassa.  Ikean liikeidea on tarjoamme laajan valikoiman hyvin suunniteltuja ja fiksuja kodinsisustustuotteita niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella on varaa niihin”. Se tarkoittaa, että meidän tulee luoda kestävällä tavalla valmistettavia tuotteita, joissa on kaunis muotoilu, hyvät toiminnot, korkea laatu ja edullinen hinta. Kutsumme tätä ”demokraattiseksi suunnitteluksi”, koska mielestämme hyvä kodinsisustus kuuluu kaikille. Erittäin bauhaus-henkistä.

Yrjö Kukkapuron Tattooed Shade tuolissa rakenne saa näkyä kuten myös Vitran Eames DSR -tuolissa, jota kutsutaan myös Eiffel-tuoliksi siron jalkarakenteen vuoksi.

Keskikuvissa bauhausin ikoniset koulun parvekkeet. Muuten kun katson kuvia nykyisin muodikkaista mustareunaisista lasiseinistä, tulee västämättä mieleen Dessaun bauhaus-koulun ikkunat. Alla Barcelona-tuoli, joka on arkkitehti Ludwig Mies van der Rohen ja Lilly Reichin suunnittelema Barcelonan maailmannäyttelyn Saksan-paviljonkiin. 

Artek on ottanut Ilmari Tapiovaaran Aslak-tuolin taas tuotantoon ja tätä muuten niin luonnonsävyistä sisustusta piristää punainen Aslak-tuoli. Bauhausin päävärit ovat saaneet väistyä viime vuosina murrettujen sävyjen vallatessa trendit, muuta onko muutos tulossa, kun katsoo Pantonen vuodenväri valintaa.

Louis Poulsenin valmistama AJ-seinävalaisin on  Arne Jacobsen suunnittelema tanskalainen tyyli-ikoni.

Artekin jakkara 60 loistaa kuin aurinko. Alvar Aalto piti bauhaus-tyylin metallirunkoisia kalusteita kylminä ja hän kehitteli taivutetusta puusta oman ikonisen tyylinsä. 



HUONEKALUJEN KEVYT METALLIRAKENNE SAA NÄKYÄ

Arkkitehti Marcel Breuer suunnitteli Wassily-tuolin vuonna 1925 opettaessaan Bauhausissa. Inspiraatiokuva on Knollin lookbookista. Ihanan raikas, kevyt ja hengittävä tyyli.

Artekin sivupöydässä 606 on poikkeuksellisesti metallinen jalkaosa. Suunnittelija Aino Aalto.

50-luvulta Merivaaran tuotantoa Olof Kettusen metallijalkaiset tuolit. Merivaaralla on ollut muitakin kiinnostavia metallijalkaisia kalusteita aikanaan.
Yrjö Kukkapuron Pressu tuolissa rakenne on näkyvissä.
Ilmari Tapiovaaran tuoleissa näkyy paljon metallijalkarakennetta, tässä Lukki-tuoli. 




Bauhaus – henkisiä suomalaiskoteja








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.