tiistai 13. elokuuta 2019

Meidän Pirkka-pöydän tarina

Viime vuoden helmikuussa huomasin Tori.fissä ilmoituksen Ilmari Tapiovaaran vuonna 1955 suunnittelemasta Pirkka-pöydästä. Kalusteen hinta oli kolmannes kaupassa myytävästä, mutta sen kannessa oli kolvilla poltettuja syviä, mustaksi palaneita reikiä. Jossain vaiheessa Artek oli myynyt pöytää valkoisena ja olin siihen kovasti ihastunut. Tajusin että hellän huolenpidon jälkeen tästä pöydästä tulisi ihailemani valkoinen versio pöytäklassikosta.

Pirkka-sarja luotiin 1950-luvulla suomalaisten perinnehuonekalujen innoittamana modernilla otteella. Se on rento, joustaa ja sopii nykypäivän elämäntyyliin. Artek


Päätimme turvautua jälleen Vankeinhoitolaitoksen korjauspalveluun, kuten aikanaan Hytin ovien kunnostamisessa. Ohjeeksi annoin reikien täytön puukitillä; pintakäsittely kahteen kertaan Osmo Color Puuvahalla Tuote 3186 Mattalumi ja sitten pintaan Topoil Valkotammi. Kun pöytä haettiin kotiin, olin pettynyt. Palaneita kohtia ei ollut koverrettu puhtaalle puulle ja kahden kerran käsittelyn jälkeen pöytä oli kuultavan valkoinen ja sillä oli "pandan silmät". Onneksi mieheni suostui lomallaan kaivamaan pöydältä "silmät päästä" ja käsittelemään sen niin monta kertaa puuvahalla, että pinnasta tuli peittävä. 

Meidän Pirkka-pöytä on pienin malli 70x120 cm ja että se onkin kätevä. Kuvissa mallailin sitä meille keittiön pöydäksi, mutta se on varsinaisesti nyt Kuopuksen työpöytänä. Se sopisi hyvin myös minun työpisteeksi ja voisin ottaa myös yöpöydäksi, ainakin mahtuisi kirjoja ja lehtiä kivasti. Tästä kalusteesta on iloa vielä pitkään.


Ennen kunnostamista

Ensimmäisen kunnostus kerran jälkeen pöydällä oli pandan silmät.2 kommenttia:

 1. Pirkka-pöytä on kyllä ihana klassikko. Hieno löytö ja kunnostus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapiovaaran klassikot innostaa.
   Hyvän löydön tein ja hienosti muut toteuttivat kunnostussuunnitelmani;
   ensin Vankeinhoitolaitos hionnan ja lopuksi mieheni pinnan vahauksen valkoiseksi.

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.