lauantai 14. syyskuuta 2024

Sipulikaupoilla

Koska ensi kesän alussa meillä on taas rippijuhlat, niihin valmistautuminen alkaa jo nyt kukkasipuleiden istutuksella. Tämä vuonna päätin istuttaa kasvitieteellisiä tulppaaneja, joiden pitäisi olla sekä varmoja että monivuotisia kukkijoita. Kukkasipulit tilasin tukholmalaisen puutarhan Zetas nettikaupasta. Kukkasipuleiden lisäksi tilasin sieltä myös ravinteen. Hyvät sipulikukkien istutusohjeet löytyvät mm. Mustilanpuutarhan sivuilta sekä Kukkatarhureiden sivuilta ja uutiskirjeestä;

Kuinka saada tulppaanit kukkimaan vuodesta toiseen? Valitse oikeat lajikkeet: Joillakin tulppaanilajikkeilla on suurempi todennäköisyys kukkia uudelleen, kuin toisilla. Yleisesti Fosteriana, Darwin Hybrid, Viridiflora sekä matalampia Greigii ja Kaufmanniana -ryhmien tulppaaneja ja liljakukkaisia tulppaaneja pidetään perennoivina. Näistä ryhmistä valitut tulppaanit ehtivät kasvattaa kasvukauden aikana suuren uuden sipulin, jolla on hyvät edellytykset tuottaa kukkia myös tulevana vuonna.

Eniten odotan Tulipa humilis var. pulchella ’Alba Coerulea Oculata’ kasvitieteellistä tähtitulppaania, jolla on kauniit tähdenmuotoiset valkoiset kukat teräksensinisellä silmällä. Tämä lajike on harvinaisempi ja hinta sen mukaan.


Purppuranpunainen Tulipa humilis ’Persian Pearl’ matala tähtitulppaani avautuu auringossa levälleen ja paljastaa tumman purppuran sisuksen ja kirkkaan keltaisen kukkapohjan, jonka päällä tummat heteet koreilevat. Illalla kukka sulkeutuu ja näyttää osittain himmeän vaaleat terälehtien ulkopinnat. 



Tulipa clusiana ’Peppermint stick’on nimensä mukaisesti kaksivärinen, raikas pikkutulppaani. Tulpaanilla on pystyt lehdet ja sirot kukat ja sen pitäisi olla kestävä villitulppaani.

Kasvitieteellinen tulppaani Tulipa cretica ’Hilde’ on Kreetalta kotoisin. Tämä aikainen tulppaani kukkii valko-rosan värisin kukinnoin ja yhdessä varressa on useampi kukinto. Aurinkoisella säällä kukat avautuvat kun taas pilvisellä säällä sekä illalla ne sulkeutuvat.




Tulipa polychroma on matala pikkutulppaani, joka kukkii valko-keltaisin kukin toukokuulla. Ulommaisissa lehdissä on vihreäkeltainen häivähdys. Lajike on myös miedosti tuoksuva.

Lisäksi tilasin Korpikangas-SiemenFrö valikoimasta keskiaikaisen tulppaanin, Triumph Pretty Princess, joka on tukeva vartinen ja kukkii ruusunpunaisin terälehdin, jotka ovat purppuraisten liekkien koristamina. Sinivihreissä lehdissä on ohuet, valkoiset reunat. Ostin myös kokeiluun Espanjansinililjaa. Tällä lajikkeella on violetinsiniset kellomaiset kukat. Se viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa hyvin läpäisevässä maassa kuten suurin osa sipulikukista.
















lauantai 7. syyskuuta 2024

Inspiraatio NYT 2409


kuukauden hauskin jakkara | Fritz Hansenin Utzon-jakkara 1950-luvulta
kuukauden uustuotanto | Artek Helsinki erokoiserä nojatuoli 42 eli ”Pikku Paimion” kiiltävä musta ja pähkinä
kuukauden väripläjäys | Ikean CHILIFRUKT maljakko/ kastelukannu
kuukauden järjestys | Hay Colour Rack vaaterekki, S-muoto
kuukauden valaisin | Hay Drome opaaliakryylinen pöytävalaisin