tiistai 9. huhtikuuta 2013

Wirkkalaa tuotannossa

Tapio Wirkkala (1915-1985) oli nuoruudessani ehkä se arvostetuin suomalainen muotoilija. Yllättävän niukasti hänen tuotantoaan on nykyisin saatavilla, mutta tähän kokosin muillekin double W -faneille iloksi kaupoissa tarjolla olevia tuotteita.


 1. Mestari itse. 
 2. Artek on ottanut tuotantoon taas Wirkkalan valaisimia. Kuvassa riippuvalaisin TW002 vuodelta 1951. Katso myös upea hyrränmallinen led-valonlähde valaisimeen TW003 (saatavana kesällä).
 3. Metallit ovat myös taipuneet hienosti TW:n käsissä. Kuvassa ruostumattomasta teräksestä tarjoilukulho vuodelta 1953-54 sekä sarjakynttilänjalka vuodelta 1970 Artekin abc collection. Kultakeskuksen sivuilta voi käydä katsomassa upeat hopeaesineet.
 4. Artekistä myös X-frame lasilevypöytä vuodelta 1958.
 5. Wirkkalan ja hänen vaimonsa Rut Brykin taiteellista perintöä vaalii Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö. Säätiön kokoelma on lahjoitettu EMMA - Espoon modernin taiteen museolle, jossa on kokoelmasta pysyvä, vuosittain vaihtuva pienoisnäyttely näyttelykeskus WeeGeen aulassa, Wirkkala-kabinetiksi nimetyssä tilassa.  Emma museon verkkokaupasta on tämä Paperipussi-vaasi. 
 6. Jääkuikka vuodelta 1975 mattaposliinia, saatavana mustana tai valkoisena kahdessa koossa. 
 7. Iittalan Kantarelli 1947 hinta 990€. Vapaasti muovattu esine on lasinpuhaltajien vaativaa, yksilöllistä käsityötä - jokaisen esineen viimeistelee hiojamestarin taidokas viivahionta. 
 8. Iittalan Ultima Thule puolentoista litran kannu jääpalanokalla. Markkkinoilla on vain harvoja lasikannuja tätä nykyä. Elämme karahvien kulta-aikaa; kahva ei ole pop. Tämän toivon joskus omistavani.
 9. Ultima Thulen 370 mm tarjoilukulho on huikea esine. Tämän olen antanut äidilleni täydentämään hänen Ultima Thule kokoelmaa.
Kuvassa Iittalan tuotannosta tällä hetkellä löytyvät Tapio Wirkkalan lasistot.

Rosenthal halusi  kunnioittaa suomalaisen muotoilun juhlavuotta ja monivuotista yhteistyötään Tapio Wirkkalan kanssa lanseeraamalla 2012 designvuoden erikoismalliston. Tuotteet ovat saatavilla vain vuoden 2012 ja rajallisen määrän, tehden tuotteista keräilyharvinaisuuksia. World Design Capital Helsinki-mallistoon on herätetty henkiin vanhoja jo tuotannosta poistettuja malleja, kuten Tapio Wirkkalan Kuikat ja Pollo-vaasit. Kuvassa Pollo pippuri- ja suolasiroitin Emma -museon Wirkkala valikoimasta.
8 kommenttia:

 1. Juuri esittelin instagramissa ja blogissakin vilahti sarjakynttilänjalka...vaarini on tehnyt sen kultakeskuksella työskennellessään. Ylipäätään kynttilänjalkoja oli valmistettu vain tilauksesta...paras aarre ikinä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti Aarre ja vielä aidolla muistolla varustettu.
   Sinun sarjakynttilänjalka on messinkiä, jos olen oikein pongannut.
   Se on hyvän sävyistä metallia.

   Poista
 2. Oih, tuo lasilevypöytä! Niin linjakas ja simppeli ja niin kaunis! Love it!

  VastaaPoista
 3. Pöytä on mielettömän upea! Hinta vain taitaa pitää sen tavallisen kuluttajan ulottumattomissa :( Wirkkalan tuotanto on yllättävän monipuolista, kun siihen tutustuu tarkemmin.

  VastaaPoista
 4. Näin on.
  Wirkkala villitys varmaan kasvaa kunhan hänen syntymän 100-vuotisjuhla lähestyy 2015. Saas nähdä mitä tulee uustuotantoon hänen laajasta tuotannosta.

  VastaaPoista
 5. Pollo vaasit ovat ihania, keräilijäystävälläni on niitä kadehdittavan kattava kokelma jota pääsin juuri ihailemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosiaan ihana nähdä ja kokea livenä näitä esineitä.

   Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.