sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Nämä jäi mieleen 2023

 


ARTEK TUO UUSIA TUOTTEITA 

Artek lanseerasi kaksi tuotesarjaa; TAF studion suunnitteleman Kori-valaisinperheen ja Xavier Mañosan suuunnitteleman Tiili-keramiikkatuotesarjan. Tuo naulakko puhuttelee eniten. Ja sitten tietenkin vietettiin jakkara 60 90-vuotisjuhlaa ja useita erilaisia juhlavuoden versioita lanseerattiin. Kontrasti versiossa tummempi lämpökäsitelty koivu tuo hyvin esiin aidon jakkaran tunnusmerkin; taivutuslamelli näkyy vain taitekohdassa, alaosastaan aito jakkaranjalka on yhtenäistä puuta.

ARABIAN 150 VUOTIS JUHLAVUOSI

Itsellä tämä juhlavuosi nosti taas Arabian astiakuumetta. Juuri nyt olen aivan ihastunut kattauksiin, joissa eri kuviot sekä eri aikakausien esineet kokoontuvat rennosti yhteen. En keräile Muumi-mukeja, mutta tuo Merituuli-muki saattaa ilmestyä astiakaappiin suolaisesta hinnasta huolimatta. Raija Uosikkisen Emilia-kuvio tuli Arabian Rakastetut kuviot -sarjaan. Nyt on pakko sanoa ettei kaunis viiva oikein erotu astioiden pinnasta nykytekniikalla tehtynä, mutta jos keräilee vanhaa sarjaa, nämä tuovat kivan lisän kattauksiin. Juhlavuoden uusi taiteilija oli Armi Teva ja hänen Puutarhurit kuvio oli uutuus.

MARIMEKKO ON 3. SUOSITUIN HAKUSANA TORI:FIssä

Marimekko teki yhteistyömalliston Ikean kanssa ja minä ainakin jäin nuolemaan näppejäni tämän Bastua-sarjan kanssa. Eipä ollut Haaparannan Ikeassa enää juuri mitään, kun sinne rynnistimme talvilomalla heti lanseerauksen jälkeen. Ainakin lehti-tarjotin ja naulakko jäivät mieleen. Niin ja tulihan Marimekolle myös uusi Matti Klenellin suunnittelema Syksy-lasisarja. Ainakin vielä tuntuu että olen team Sukat makkaralla.

HABITARE JA ASUN

Ulla Koskisen kädenjälki Habitare messuilla vakuutti taas; tumma väripaletti, materiaalien rouheus, lämmin puu ja kontrastina siroa metallia. Asun-lehden nettisivut ovat uusiutuneet ja sieltä voi ilmestyneiden lehtien lisäksi ostaa kolumnisti Hanna-Katariina Monosen kootut kirjoitukset Kotoa-julkaisuna.

AARIKKA 70 VUOTTA, PÄSSI 50 VUOTTA

Aarikan juhlanäyttely Taidehallissa Jätti Pässin kera ja tietysti kirja. Kurki kirjaa täältä ja upeaa liivimäistä korua.

PENTIKIN KAAMOSKIVEN UUSI TULEMINEN

Kaamean kaunis Kaamoskivi alias Möhkö. Ihana Stella Harasek taisi vaikuttaa tähänkin nosteeseen ja siinä sivussa julkaisi esikoiskirjansa. Karjaakin on kuulemma kovassa nosteessa. Seuraan.

3D STAILAUS

Hemmottelin tänä vuonna itseäni Jaana Karhun Stailausstudion stailauskurssilla. Tämäkin aihe kiinnostaa minua. Digistailaus on tullut jo Suomenkin asuntomarkkinoille mm. Govisual ja Digistailaus. Osa on hämmentävän aitoja ja osa kökköjä, joka saakin miettimään voiko kuvien  mittasuhteisiin luottaa esimerkiksi mahtuuko sänky johonkin.

MATKAUNELMIA

Tästä vuodesta tuli yllättäen reissuvuosi: Haaparanta, Espoo, Tampere, omalla autolla Ruotsi, Joensuu ja Ruka. Matkustamisessa on oma vaivansa ja omat jipponsa, jotka olin jo unohtanut. Uusia unelmia majoituksia löytyi matkoja suunnitellessa; Villa Kuuru, Matri House ja Tampereella Herrainmäellä Boutique Hotel Sandsund.  




MATERIAN TAJUN VUOSI

Materiantajun Instatilillä meni 500 seuraajan raja rikki, vaikka kaikki kirurgit, kapteenit ja muut tyrkyt on blokattu. Yllä tykätyimmät 2023. Kun kirjoitan Marimekosta tai kirpistelystä ja tekemistäni löydöistä, lukijoita vierailee sivuilla. Instagram tilillä erilaiset asetelmat näyttää kiinnostavan. Kiitos tästä vuodesta, ensi vuonna taas jatketaan.







7 kommenttia:

  1. Mulla jäi mieleen myös Artekin jakkara 60 ja koivupuun käyttäminen pikkuvirheistä huolimatta. Hyvä suunta mielestäni. Kaamoskivi puhutteli toki myös (ja sellaisen jopa hankin, mitä nyt ehkä vähän "kadun"). Aarikka täyttää 70 vuotta tänä vuonna ja viisikymppiset oli Pässillä viime vuonna. Marimekkoakin ostin, en tori.fi:sta, mutta muuten. Niiden hinnat tuntuu edelleen nousevan secondhandina ihan kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kaikki nuo juhlavuodenjakkarat olivat kivoja. Minulle tuli Kaamoskivi kirpparilla vastaan kesällä, mutta jotenkin se unohtui sinne hyllyyn. Marimekko kiinnostelee edelleen, joko alessa tai kierrätettynä juurikin noiden hintojen vuoksi.

      Poista
    2. Ja tosiaan, minulla oli asia virhe Aarikan väliotsikossa, korjasin.

      Poista
  2. Kaamoskivi minulla on keltavihreänä. Sain sen työkavereilta lopettaessani ensimmäisessä työpaikassani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin taisi kotona olla aikanaan kelta-vihreä versio ja Kaamoskiveen kuuluvat Kaamoskynttilät, joita on saatavissa Pentikiltä.

      Poista
  3. Hieno kooste viime vuodesta! Artek muuten julkaisi viime vuonnamyös Juslin Maunulan tekstiilimalliston, sen ensi esiintyminen taisi olla HDW:llä.

    Minua harmittaa Arabian/Iittalan runsastunut vanhojen kuvioiden/mallien uustuotanto. Se on aina pois nykyisiltä/uusilta (nuorilta) suunnittelijoilta ja on myös vähän tylsää. Ymmärrän kyllä, että varmasti mm. Raija Uosikkisen Emilia myy hyvin. Tykkään silti itse niistä vanhoista enemmän, enkä aio uusia hankkia. Onneksi sentään juhlavuoden kuvion sai suunnitella Armi Teva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä on ehkä sen tärkein postaus joka vuosi. Juslin Maunulan tekstiilimallisto tosiaan esiteltiin Artekin ja Juslin Maunulan yhteisellä osastolla Helsinki Design Week aikana. Minusta Arabialla on velvoite sen klassikko tuotteiden esiinnostamiselle ja historian vaalimiselle. Toisaalta pitää tuoda uusia lahjakkaita, kotimaisia tekijöitä esiin. Tänä vuonna Arabia siinä onnistui.

      Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.