Ateneumin taidemuseossa Helsingissä 14.6.–6.10.2019 näyttely Hiljainen kauneus – Pohjoismaiden ja Itä-Aasian yhteys. Näyttely esittelee rinnakkain kuvataidetta, keramiikkaa, tekstiilitaidetta ja arkkitehtuuria suomalaisilta, ruotsalaisilta, japanilaisilta, korealaisilta ja kiinalaisilta taiteilijoilta. Esillä on kauniita ja toimivia arjen esineitä. Näyttelyn teokset kuvaavat abstraktien aiheiden lisäksi maisemia ja asetelmia. Näyttely juhlistaa Suomen ja Japanin yhä jatkuvaa aktiivista vuorovaikutusta: maiden diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.
Näyttelyn jokaisessa salissa on oma teemansa; kuten taivas ja vesi, metsä ja puut, avara maisema, asetelmat, materian tuntu, viileä kauneus, mustaa ja valkoista, tulen taide ja muuttuva maisema. Minun taidekokoelmani voisi olla juuri näin teemoitettu. Taiteilijoista monet ovat suosikkejani, muuan muassa Heidi Blomstedt, Aimo Kanerva, Ahti Lavonen, Ulla Rantanen, Kyllikki Salmenhaara ja Helene Schjerfbeck. Näyttelyn tunnelma on seesteinen, hauras ja yhtä aikaa voimallinen. Vierailu oli erittäin inspiroiva ja elvyttävä kokemus. Tämä on näyttely, jossa kannattaa ehdottomasti käydä.
Aimo Kanerva: Talvimaisema Otalammelta (1951–1952). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.
Kyllikki Salmenhaara: Vati (1959). Designmuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.
Kyllikki Salmenhaara: Pullot (1953). Designmuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.
Heidi Blomstedt: Maljakko (1970). Designmuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.
Ina Colliander: Kahdeksan päärynää (1956). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kokoelma Sihtola. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Karjalainen.
Hiljainen kauneus -näyttely Ateneumissa. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.