keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Designvisa vol.4

Tämä suunnittelija on syntynyt 1943 Helsingissä. Uransa hän aloitti Nuutajärvellä. Hän on työskentelee lasin, keramiikan, emalin, raudan sekä tekstiilien parissa sekä taideteollisuuden että teollisenmuotoilun alalla. 90-luvun lopulla hänelle myönnettiin 15-vuotinen taiteilija-apuraha. 

Hän on suunnitellut esimerkiksi Aurora-lasiston Iittalalle ja Illusia-astiaston Arabialle yhdessä Fujiwo Ishimoton kanssa. Palkinnoista mainittakoon Pro Finlandia -mitali 1984 ja Kaj Franck -muotoilupalkinto 1998. Professorin arvonimen hän sai 2002. Muotoilutöistä kenties suosituin on  Iittalalle vuonna 1988 suunnitelltu Kivi-tuikkulyhty, jota on saatavilla lukuisissa eri väreissä ja josta on tullut suosittu keräilykohde. 

Kuvissa on hänen suunnittelemia esineitä, joita olen vintageostoksina pikku hiljaa keräillyt. Viimeisin hankinta on Kontista viidellätoista eurolla ostettu ruskealasinen Tuikku. Lyhtyä voi löytyä myös kirkkaana ja vihreänä. Omaan kokoelmaani toivon vielä ainakin minikokoista Carambola-maljakkoa. Myös Moreeni ja Blues -astiasarjojen tarjoiluastiat kiinnostavat.

Miranda kääntökynttilänjalat, jalallinenkulho sekä kakkuvati
Arabian 24h sininen kaadin ja valkoiset espresso-kupit 
ruskea lasinen Tuikku 80-luvulta
  akryylimaalaus Couples on vuodelta 2018 sarjasta Show me the light by Saija Starr























Kyseessä on tietysti Heikki Orvola.





2 kommenttia:

  1. Kyllä se on on oltava Heikki Orvola. Muista esineistä en muistanut, mutta tuo ruskea Tuikku-lyhty on tuttu. Itsellä vihreänä molemmat koot mutta menossa myyntiin, kai. Jompaan kumpaan Tuikku-lyhty kokoon on saatavana - joskus näkee myynnissä mutta harvoin - metka seinäteline, jotenkin outo minun silmääni, itse lyhtyhän on kaunis.

    Pitkästä aikaa kommentoin, tämä on harvoja sisustusaiheisia blogeja joita enää seuraan. Sinulla on hyvät postausaiheet.

    Paula Turusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heikki Orvola se on. Tosiaan noita Tuikkuja on kahta kokoa, kuvassa on se isompi koko. Muovisen seinäkiinnikkeen olen joskus nähnyt. Orvolan tuotannosta oli hieman vaikea löytää tietoa. Oulussa Pohjois-Pohjanmaan museossa on aika kiva kokoelma hänen tuotantoaan.

      Bloggaus taitaa olla katoavaa kansanperinnettä tätä nykyä, mutta tykkään tallettaa tänne kirppislöytöjä ja kotimme sisustuksen kehitystä. Mukava kuulla että aiheeni kiinnostavat. Lämmin kiitos kauniista sanoistasi Paula ja mukavaa kesää Turkuun.

      Poista

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.