lauantai 23. marraskuuta 2024

Kirjoja arkkitehtuurin ystäville

Materian taju -blogi on saanut taas kaksi arvostelukappaletta kirjoista ja tällä kertaa molempien kirjojen aiheina on arkkitehtuuri. Lopuksi vielä yksi samanaiheinen kirjavinkki, vaikka pukinkonttiin.

Oma arkkkitehtuuri innostukseni on aikanaan alkanut jugend-talojen ihastelusta. Eero Okkosen kirja Arkkitehtuurin romantikko — Jugendarkkitehti Gustaf Estlander herätti siis välittömästi kiinnostukseni. 

Gustaf Estlander (1876-1930) oli jugend arkkitehti Suomessa. Hänen piirtämänsä lukuisat linnaromantiikkaa huokuvat talot ovat muovanneet Helsingin kaupunki-ilmettä ja kaupungin kasvua kerrostalojen kaupungiksi. Estlander lopetti arkkitehdin uransa vain 40-vuotiaana ja ryhtyi päätoimiseksi purjevenesuunnittelijaksi ja kehittyi sillä alalla kansainväliksi mestariksi. Kirjassa on todella kaunis kuvitus ja mukavasti myös pohjapiirustuksia niiden ystäville.

Jos joku yhdistää matkailun, arkkitehtuurin, ruokakulttuurin ja filosofian, niin kyllä kelpaa. Scott Samuelsonin Rooma Hyvän elämän kaupunki täyttää nämä kriteerit.

Kirja filosofi Scott Samuelsonin kirjoittama matkaopas, joka osoittaa, ettei mikään inhimillinen ole ikuiselle kaupungille vierasta. Samuelson tuumii hyvän elämän luonnetta ja edellytyksiä niin pastalautasen äärellä kuin Colosseumillakin. Listaan tähän kirjasta Horatiuksen 10 ohjetta;

  1. Muista kuolema 
  2. Kerää päivän vilja Carpe diem
  3. Kultivoi suhteita
  4. Työskentele rajojesi rajoille asti.
  5. Vältä sitä, mikä on suosittua.
  6. Venus tekee narreja meistä kaikista.
  7. Älä ole huolissasi siitä, mitä et pysty hallitsemaan.
  8. Viini auttaa
  9. Harjoita kohtuutta, mutta älä suhtaudu siihen takakireästi.
  10. Epäkunnioittavuus on pahempaa kuin taikausko.

Lopuksi vielä yksi kirjamaininta teoksesta, joka on  Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana.  Panu Savolainen & Aleks Talve Arkkitehtuurimme vuosituhannet – Suomen arkkitehtuurin historia alusta loppuun

Ihminen on luonut arkkitehtuuria suojaksi, silmäniloksi, varastoiksi ja kunnioittaakseen pyhiä voimia vuosituhansien ajan. Kirja on ensimmäinen Suomen arkkitehtuurin historian yleisesitys koko sen kymmenen tuhannen vuoden olemassaolon ajalta. Teos sopii myös arkkitehtuurihistorian oppikirjaksi ja toimii myös oppaana nyky-Suomen arkkitehtuuriin.Savolaisen teksti ja Talven valokuvat muodostavat toisiinsa kietoutuvan kertomuksen aina kivikauden taloista tulevaisuuden utopioihin ja dystopioihin. Tämä menee myös lukulistalle.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.