keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Klassikoiden juhlavuosi 2011

Kaksi loistavaa designklassikko tähteä: Marimekko ja Kaj Franck.

Tänä vuonna  Marimekon perustamisesta tulee kuluneeksi 60 vuotta ja Designmuseo juhlistaa tapahtumaa 17.3.-29.5.2011 näyttelyllä MARIMEKKOELÄMÄÄ - 60 vuotta väriä, raitaa ja muotoja. 

Minulle Marimekko merkitsee Armi Ratiaa - itsenäistä ja luovaa naista. "On vain yksi velvollisuus - kauneus". Aika harvalla pörssiyhtiöllä on bisnesideana on Armi Ratian kaltainen määritelmä: "Marimekko on Männistönmuorin Venlan ja Vuohenkalman Annan kinttupolun projisoimista tämän muuttuvan maailman valtateille, kaduille, koteihin ja koko elämänympäristöön". Armin bisnestaidoista voidaan olla montaa mieltä, mutta brändäyksen hän osasi jo ennen kuin koko sanaa oli keksitty.

Jotain jännää Marimekon kuoseissa on. Marimekossa työskentelee useita eri tyylisiä suunnittelijoita ja silti Marimekon tuotteet tunnistaa aina Marimekoksi. Painokankaan materiaali ja painoteknikka ei pysty yksin tätä ilmiötä selittämään. Kävin kaappeja läpi ja poimin meidän perheen kuosit:

  
Lahjaostoksilla mukaani tarttui E-Mook lehti/kirja Marimekosta. Kuvassa mukana tullut kassi ja pussukka.


Kaj Franckin (1911-1989) syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Hän on yksi suurimpia. Juhlavuoden ohjelma alkaa 11.1.2011. Designmuseossa on näyttely 15.6. –25.9.2011. Näyttelyyn liittyy laaja julkaisu ja myös WSOY julkaisee keväällä Franckin elämästä kertovan kirjan, jossa häntä muistelevat ystävät sekä työtoverit. Lisäksi Design Forum Finland julkaisee Franckin ajatusten merkitystä uudella tavalla analysoivan kirjan.

Suomen lasimuseossa Riihimäellä on esillä Franckin taidelasia. Iittalan valikoimissa on sarja Franckin suunnittelemia juhlavuoden erikoistuotteita. Lisäksi merkkivuotta juhlistetaan juhlarahalla ja erikoispostimerkki -sarjalla. Juhlavuoden verkkosivut avautuvat vuoden 2011 alussa.

 
Minulle Franck merkitsee kaunista arkea ruokapöydässäni: Teema ja Kartio.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Roskapostien takia sanavahvistus käytössä, anteeksi vaiva.