sunnuntai 31. elokuuta 2014

Tuolit ruokailutilaan

Tapahtui kerran Kontissa. Näin pinottuna ysäri oranssit tuolit ja tunnistin heti kyseessä olevan kotimaista muoltoilua olevat julkikalusteet. Kotona selvitin tuolien alkuperän. Ne olivat Pasi Pänkäisen Piiroiselle suunnittelemat 90-luvulla palkitut tuolit Arena 011 -sarjasta. Seuraavalla käynnillä tuolien hinnat oli pudotettu puoleen ja juuri kyseisenä päivänä kalusteista sai vielä -50%. Kolme tuolia maksoivat yhteensä 12 euroa ja ne lastattiin kiitollisena kyytiin. 

Muoto miellytti, väri ehdottomasti ei. Selkänojan upea kaari on tyylillisesti velkaa Werner Westin tuoleille. Tykkään myös tuolien pinoutuvuudesta, yhden tuolin käsinojista ja siitä että tuolia voi tälläinen lyhyt ihminen käyttää nousutasona. 

Kesälomalla tilasin valmistajalta työkalun selkänojan Arena -ruuveihin. Väännin maksoi enempi kuin kolme tuolia :). Sitten pääsin hiomaan ja maalaamaan ne Futura Aqua 40 puolikiiltävällä mustalla maalilla. Pikku hiljaa alkaa tämän kodin ruokailutila hahmottumaan. Vielä puuttuu napakymppi ruokapöytä ja se astiakaappi.

Nykyisin sarjasta valmistetaan Arena 022 ja 033 tuoleja. Villa Ilona -blogissa voit käydä kurkkiin Piiroisen Arena 022 tuoleja.








































perjantai 29. elokuuta 2014

Dinosaurus lemmikkinä

Eikä. Kyllä. Käytiin Age of the Dinosaur -näyttelyssä Oulussa ja ostettiin museokaupasta kaksi dinosauruksen munaa. Nyt niitä on pidettu 5 päivää vedessä ja kovaa kyytiä niistä kuoriutuu dinolelut. Arvaa vaan onko lasipurkkien vieressä päivystetty. 

Nyt on näyttelyn viimeinen viikko ja näyttelyyn sisäänpääsy nyt kympillä! Huom. museokauppaan munaostoksille pääsee ilmaiseksi ;).








keskiviikko 27. elokuuta 2014

Ikean kuvastosta 2015

Kuvastossa huomioni kiinnittyi Ikea PS sarjan käyttöön sisustuskuvissa. Ennen tämä sarja esiteltiin erikseen sen design-arvoja korostavasti. Mutta niinhän se käytännössä on, että nämäkin kalusteet tulevat osaksi kokonaisuutta. Aukeamalla s.112-113 on muutamalla kalusteella saatu loistava tunnelma aikaiseksi: Stockholm -nahkasohva, Hectar -valaisimet ja massiivi pöykkinen Esbjörn -tuoli. Aukeama julistaakin kestävyyden ja ajattomuuden ilosanomaa. Keittiöosuudesta löytyi suurin yllätys s.156-157. Ikea keittötuotteita esiteltiin osana remonttia, jossa myös vanhoja 50-luvun kaapistoja oli säilytetty.

Tässä sitten minun 9 valintaa ajattomuuden ilosanoma mielessä:
  1. Kvissle metalliset lehtikotelot.
  2. Fjällberget kokoustuoli on lainannut klassikoilta.
  3. Ikea PS 2014 kirjoituslipasto on moderni versio klaffipiirongista.
  4. Ikea PS 2014 pystynaulakko on perus hyvä.
  5. Ikea PS 2014 penkki on luonnossa tosi siro ja silti jämy.
  6. Nordli vaatekaappi. Myös sarjan lipastot on kivoja.
  7. Trivsam tarjoilukulho on talonpoikaisen klassinen.
  8. Seljankukkamehutiivisteestä saa perinteistä juomaa. Ikean ruokapakkaukset ovat raikkaita.
  9. Botkyrka metallisessa seinähyllyssä pidät esillä yksinkertaisesti. 



lauantai 23. elokuuta 2014

Jakkaran jorinoita

[pallin porinoita]

Minut suunnitteli A. Aalto vuonna 1933. Nimeni on jakkara 60. Olen aika yksinkertainen: kolme taivutettua L-jalkaa ja pyöreä istuin. Minulla on myös nelijalkaisia sisaruksia, joita kutsutaan nimellä E60. Pinoudun kätevästi kauniisti kiertyväksi torniksi ja olen myös oiva laskutaso.

Minua pidetään yhtenä huonekalumuotoilun ikoneista, nerokkaan kauniina tuotteena, jonka yksinkertainen muoto ei koskaan vanhene. Viime vuosina osaa sisaruksistani ovat koristaneet saksalaisen suunnittelijan Mike Meiréen ja hollantilaisen muotoilijan Hella Mongerruksen rohkeat värit sekä Muumihahmot. 

Nykyisen omistajani ja minun tiet kohtasivat talvella vuonna 2000, kun minut oli hylätty Kruunuhaassa roskalavalle. Hän näki minut ja kaverini roskalavalla, josta otti meidät parempaan talteen maalitahroista ja viiluvioista huolimatta. Seuraavat 14 vuotta vietimme erinäisissä varastoissa omistajani elämänmuutosten mukana, mutta meille luvattiin aina parempia aikoja sitten joskus. 

Minun uudistamiseksi on ollut sen seitsemän suunnitelmaa. Omistajani on nähnyt minut monivärisenä, metallinhohtoisena, neonvärisenä ja onpa liitutaulumaalipurkkikin ollut jo hankittuna minua silmällä pitäen.

Nyt olen kokenut uudesti tulemisen. Minusta on hiottu epäkeskohiomakoneella ylimääräiset maalitahrat ja liat pois. Loppusilauksena olen saanut pintaani väritöntä Kiva puolihimmeää kalustelakkaa. Kaverini odottaa vielä uutta viilupintaa. Sitten voimme taas pinoutua ja palvella niin istuimena kuin laskutasona. Olen klassikko ja näytä taas siltä. 






keskiviikko 20. elokuuta 2014

Sisustajan syksyä

Sisustuksen syyskuvastot ja uutuudet ovat saapuneet. Niissä riittää ihasteltavaa ja ihmettelemistä. Ohessa pieni muistilista tämän syksyn sisustusrintaman tapahtumista. Gladiolukset eli miekkaliljat lähtivät mukaan Lidlistä.




perjantai 15. elokuuta 2014

3 ilmettä nollabudjetilla

Otin ilmasta kopin tähän mukavaan Projektila blogin Katjan haasteeseen: stailaa olemassa olevilla tavaroilla kolme tyyliä. Minulla käsittelyssä on olohuoneen nurkka, joka on jäänyt vapaaksi entisen sivupöydän muutettua lastenhuoneeseen.



Ensimmäinen versio on tulkinta väittämästä "Ei sinistä ja mustaa voi yhdistää".



Toinen versio on tulkinnasta "Ruskeaa on hankala yhdistellä muihin väreihin".



Kolmas versio on tulkinta sanonnasta "Musta ja sininen ovat raskaita".







lauantai 9. elokuuta 2014

Tovelle

Tänään on Tove Janssonin 100-vuotissynttäripäivä. Tarkoitus oli postata Muumi tekstiileistä ja astioista, joita meidän kodista löytyy, vaikka en niitä varsinaisesti kerää. Mutta kuten monesti käy, tuli kuvista ja tekstistä toisenlainen lopputulema. Yle on näin juhlavuonna ansiokkaasti lähettänyt erinäisiä ohjelmia Tovesta ja Muumeista. Tällä hetkellä kiinnostaa Toven persoona, elämä ja kuvataide

Muumit kiinnostavat ilmiönä. Niihin näyttää jo alkuvaiheessa liittyneen kaupallisuus ja vaikka ne ovat Toven luomia, niiden kehittelyyn on osallistunut muitakin. Ja nämä kaksi ilmiötä jatkuvat tänäkin päivänä. Lapseni tuntevat Muumit lähinnä japanilaisten tekemästä Ylen kanavilla toistuvasti pyörivästä Muumilaakson tarinoita piirrossarjasta sekä Riina ja Sami Kaarlan kirjoista. Muumit elävät ihan omaa elämää.

Kuvissa Wanha Naantali kaupasta ostetut kortit ja DIY – riipus, joka on tehty puuhelmistä ja Arabian minimuumimukista. Olen pitkään miettinyt miten hyödyntää noita minimukeja ja toisaalta olen haaveillut posliinisesta korusta. No nyt on.








keskiviikko 6. elokuuta 2014

Isomaksaruoho tervehtii

Pääovi sai syyskukat viimeisenä lomapäivänä. Nuppuinen isomaksaruoho (Sedum telephium) asettui Ikeasta aikanaan ostettuun köynnöskoristeiseen ruukkuun, joka kiireessä ja märkänä tietysti lipesi käsistäni hajoten. Rikkoutunut puoli käännettiin seinää vasten ja nyt yritetään päästä yli harmituksesta. Arabian ruukussa pitää majaa puoleen hintaan ostettu sinisarja (Agapanthus), jota yritän talvettaa. En ollut huomannut aiemmin Prisman myyvän tätä ihanuutta. Kurpitsat on kypsiä vasta keraamisina. Asetelma tervehtii kotiintultaessa ja saa hyvälle tuulelle.






maanantai 4. elokuuta 2014

Arkeen

Voi kamala mikä väsy eka työpäivän jälkeen. Mutta vielä hetkeksi lomatunnelmiin. Tämän vuoden loma oli kaikin puolin onnistunut. Minulle tuntuu sopivan irtiotto heti loman alkuun, tällä kertaa Oulu-Pietarsaari-Kultaranta-Naantali-Askainen-Kristiinankaupunki-Oulu. Arkirutiinien rikkominen säätää mielen lomamoodiin.

Lomaa on leimannut hellesäät ja minutkin on voinut poikkeuksellisesti bongata rantaelämää viettämässä. Varpaiden liotus meressä, jonka pohjan on tuuli ja aallot muuttanut kuin ryhävalaan vatsapuoleksi, voisi olla vaikka päätyönä lottovoiton osuttua kohdalle.

Paras kirpparilöytö tänä kesänä oli Arabian Terttu purkki. Muut second handit on ollut työstön alla ja valmista on tullut vasta Niemen tehtaiden kerrossängystä, jossa Esikoinen nukkuu jo sujuvasti. Kotiverstaan tuotoksien esittelyä on luvassa syksyllä. Kävimme yhtenä iltana fiilistelemässä meidänkin talon muutokset suunnitelleen arkkitehti Jari Haapalahden valmistuvaa taloa suorastaan kotikateuteen asti. Raksalla on aina inspiroivaa vierailla.