maanantai 29. lokakuuta 2012

Kallion kotiseututalo

Tämä tunnelmallinen 1800-luvulla rakennetun maalaistalon interiööri inspiroi minua viikonloppuna. Kotiseutuyhdistyksen kunnostama ja Oulaisten kaupungin omistama talo toimii nykyisin museona, kokoustilana ja kutomapiirin tilana. Erityisesti värit ja vanhat kalusteet tekivät minuun vaikutuksen. 






lauantai 27. lokakuuta 2012

Ilmo asiaa


Uutisissa nähty: "Finnair ja Marimekko julkistivat tänään yhteistyösopimuksen, jonka myötä Marimekon klassikkoprintit tulevat osaksi Finnairin asiakkaiden lentomatkaa. Marimekko-kuosiset astiat, peitot, tyynyt ja niskaliinat tulevat vuoden 2013 aikana kaikkiin Finnairin lentokoneisiin. Marimekon designerin Sami Ruotsalaisen erityisesti lentokoneympäristöön suunnitteleman Ilmo-sarjan tekstiileissä ja astioissa näkyvät Maija Isolan klassikkokuosit Silkkikuikka, Kivet, Seireeni, Kissapöllö ja Koppelo.

Kolmevuotisen yhteistyön symboli on Unikko-kuosinen Finnairin A340-lentokone, joka lentää Helsingin ja Finnairin 11 Aasian-kohteen välillä."

Mielestäni astiat ovat aivan ihania ja hyvin suomalaisia. Kiitos vinkistä Löytö -blogin Johannalle, jonka blogista luin ensimmäisenä asiasta.





P.S. Muistakaa siirtää kellot talviaikaan huomenna eli tunnilla taaksepäin. Tiedäthän muistisäännön aina siirretään kohti kesää: keväällä eteenpäin, syksyllä taaksepäin.

P.P.S. Äänestä.

P.P.P.S. Gloria Blog Awards -gaalassa palkittiin kauneimpana sisustusblogina Weekday Carnival (Riikka) ja parhaana sisustusblogina Parolan asema (Katja Rinkinen). Lukijoiden suosikkiblogi oli Kotipalapeli (Rilla). Materian taju onnittelee tasokkaan kisan voittajia!

Lämpimät onnittelut myös lukijoiden suosikkiblogi äänestyksessä toiseksi tulleelle Valkoinen harmaja (Suvi) ja kolmanneksi tulleelle Diagnoosi:sisustusmania  (Maria). Tämän tiedon löysin Vihreä talo -blogin kautta.


torstai 25. lokakuuta 2012

Kupari kuumottaa




  1. Kuparilevyillä verhottu kauneussalonki Fujitsubo by Archivision Hirotani Studio in Tokyo, Japan. Dezeen.
  2. Cast Mini Jack Copper ovistopperi/paperipaino 120x120x120xmm. Sarjasta Eclectic by Tom Dixon.
  3. Hex shamppanjajäähdytin/kukkamaljakko H230 × Ø200mm. Sarjasta Eclectic by Tom Dixon.
  4. Lontoon 2012 kesäolympialaisten olympiatulimalja designed by Thomas Heatherwick. Dezeen.
  5. Kuparinen lampunpidike West Elm.
  6. David Derksenin kupariset lamput.
  7. Bisazza Bagnon on suunnitellut espanjalainen Jamie Hayon
  8. Käsitehty kuparikattila Terrain $398.00.
  9. Keittiön työtason takana kuparilevy. Bolaget inspiraatio (Kök | Sekelskifte eller tidigare).

tiistai 23. lokakuuta 2012

Uusi aika

–verkkonäyttely esittelee jälleenrakennusajan (1945-1959) muotoilua sarjatuotanto- ja taide-esineiden sekä näyttely-, messu- ja sisustuskuvien kautta. Hakua on mahdollista rajata suunnittelijan, valmistajan, suunnitteluvuoden tai aiheen mukaan, ja lisäksi käytössä ovat esinekuvia varten ARKI- ja TAIDE- painikkeet. 

Blogin sivupalkista pääsee tähänkin Designmuseon verkkonäyttelyyn, joka perustuu 1.6.-23.9.2012 olleeseen näyttelyyn Tulevaisuuden rakentajat; Suomalainen muotoilu 1945-1967. Näyttelyyn liittyy myös julkaisu Tulevaisuuden rakentajat, joka on lokakuun ajan tarjouksessa 20€ Designmuseon verkkokaupassa. Upeat kuvat on Rauno Träskelin/Designmuseo. Kuvissa Olli Mannermaan Kilta-tuoli, Olof Bäckströmin Fiskamin-astioita ja kirja Tulevaisuuden rakentajat.

P.S. Tänään tulee YLE Teemalta taas Pro arte utili -sarjaa 4 osaa. Pääosissa tekstiilit.




maanantai 22. lokakuuta 2012

Paras ja kauneinen sisustusblogi


Varoitus: seuraava juttu sisältää runsaasti tilastotietoja ja vähän kuvia, vain onnittelukukat.



Tänään on viimeinen mahdollisuus äänestää lukijoiden suosikki sisustusblogia Glorian Blog Awardseissa. Yli 4000 blogifania on käynyt äänestämässä suosikkiaan sisustusblogien joukosta. Tilannekatsauksen äänestyksestä 9.10. mennessä voi katsoa täältä. Glorian Koti ja Glorian ruoka ja viini -lehdet isännöivät 26.10. Gloria Blog Awards -gaalaa, jossa palkitaan Suomen parhaimmat sisustus- ja ruokabloggaajat.

Pari sanaa itse kilpailusta. Kategoriointi (Paras sisustusblogi, Kaunein sisustusblogi ja Lukijoiden suosikki sisustusblogi) on mielestäni hieman outo. Eikö siis paras olekaan kaunein ja luetuin? Miksi samoissa kategorioissa kilpailevia ruokablogeja tuomaroi 6 tuomaria, kun sisustusblogien tuomaristossa on vain 5 jäsentä. Ja onko alkoholipitoisten brändijuomien markkinointipäällikkö oivallisin valinta sisustusblogien tuomaristoon. Kilpailun nettisivujen sisällössä on myös ollut hieman harjoittelun makua. Eikö koko kilpailun tarkoitus ole nostaa sisustusblogien (ja ruokablogien) arvostusta ja ihmisten tietoisuutta niistä. 

Kilpailussa on mainittuna mukana 33 hyvin erilaista ja inspiroivaa sisustusblogia. On melkoinen kunnia, jos saa olla mainittuna mukana. Suomessa on eri lähteiden mukaan arviolta noin 2500–3000 enempi ja vähempi aktiivisesti päivitettyä sisustusblogia, joten todennäköisyys päästä kisaan mukaan on 1 prosentin luokkaa. Onnittelut kaikille jo tässä vaiheessa.

Minut kilpailu sai tutkimaan erilaisia paras blogilistoja. Blogilista on yksi paikka, johon pitää itse bloginsa ilmoittaa ja kategorioita saa ilmoittaa useamman. Muotimaailman voimaa kuvaa se, että kun hakee sisustusblogien suosituimmat saa mielestäni listan muotiblogeja. Muuten Materian tajun Pinterest boardeista seuratuin ja pinnatuin on Garderobe 4 him!? Muoti jyrää.

Toinen paikka katsoa sisustusblogien suosiota on Bloglovin (top blogs, Suomi, Home decor). Täällä blogisi voi olla vaikka et olisi sitä ilmoittanutkaan, mutta rekisteröityessä saa ilmoittaa vain yhden kategorian (hienoa). Täältä löytyy paljon hyviä sisustusblogeja, mutta ilmeisesti suosittavuus perustuu siihen montako Bloglovin kautta on liittynyt seuraajaksi, koska top 10:ssä on blogi, jota on viimeksi päivitetty 20.6.2012.

Yksi mielenkiintoisimmista paikoista hakea tietoa top blogeista on Cision. Cision kokoaa kuukausittain top-listan samaan aihepiiriin keskittyvistä blogeista eri puolilla Eurooppaa. Kannattaa tutustua Cisionin Top 10 -blogilistauksen arviointikriteereihin.  Huomaa kategoriointi:  sisustusblogien top 10 -lista Suomessa syyskuussa 2011 ja rakennusblogien top 10 -lista Suomessa toukokuussa 2012.

Eräänlainen lista on myös K-raudan Sisustusbloggarit suosittelevat -projekti, joka alkoi tammikuussa 2012, jolloin K-raudan ideointiryhmään kutsuttiin yhdeksän Suomen suosituimpiin kuuluvaa sisustus- ja lifestylebloggaria. Tavoitteena oli koota remontoinnista ja sisustamisesta kiinnostuneilta naisilta konkreettisia kehitysehdotuksia muun muassa K-raudan valikoimaan, palveluun ja myymälä-suunnitteluun. Tämä voisi muuten olla vaikka minun Top 9 lista.

Tällä hetkellä on nousussa erilaiset porttaalit, joista löytyy sisustusblogeja. Tutustu esimerkiksi uuteen Casa Blogit ja tulossa lokakuun aikana Indiedays Inspiration. Ja tietysti Divaaniblogit, Skandianavian Deko blogit ja Lily -sivuston blogit. Onhan näitä listoja ja nyt puhutaan vasta kotimaisista sisustusblogeista. Ja entä ne bittitaivaaseen muuttaneet/lopettaneet blogit. Yksi minun esikuvistani on ollut oululaisen Katjan ja Minnan Nestled In, joka muuten on valittu London Times TOP 50 Design Blogs listalle 2009. 

Sisustusblogien heavy users ei liene kovin kiinnostunut voittajasta, koska ajatus että olisi vain yksi hyvä on naurettava, mutta listat kiinnostaa, koska niidenkin kautta löytää uusia ihania blogituttavuuksia. Olen muuten muokannut tuohon sivupalkkiin uuden otsikon Blogi Maistiaisia, jossa esittelen uusia blogilöytöjäni. Tämä blogilista elää kuukausittain tarjoillen aina joitain uusia sisustusblogisuosikkeja. 

lauantai 20. lokakuuta 2012

Matkamuisto mobile

on hankittu opintomatkalta Pariisin Habitatista kesällä 2003. Monen asunnon katossa tuokin on riippunut ja nyt se pääsi oman kotimme olohuoneeseen. Ajatella että esine täyttää 10 vuotta ensi vuonna, mielestäni ostin sen ihan juuri. Hyvin on kaikissa muutoissa säilynyt, juju lienee siinä, että sen saa kompaktisti pakattua alkuperäislaatikkoon, jonka olen säilyttänyt. Pituutta mobilella on peräti 120 cm täysin auki ollessaan.

Joka tapauksessa, mobilen liikkumista on rentouttavaa seurata. Vähän kuin vettä tai tulta katselisi.





perjantai 19. lokakuuta 2012

Omasta pihasta

omenat ja tomaatit. Kesä on ollut omanlaisensa ja aika niukasti on puutarhasta saatu satoa. Omenoita tuli paljon, mutta maku ei ollut parhaimpien kesien vertainen. Tomaatit jouduin ottamaan raakoina pois, kun kasvihuone laitettiin talviteloille. Tomaatit ovat kuitenkin kypsyneet sisällä pimeässä hyvin ja makuakin niissä on ollut. Tomaatin taimet kasvatti äitini minulle, paljon kiitoksia. 

Taitaa muuten olla syksyn viimeinen puutarhatarina, viikolla yritteli jo lunta sataa. Julistan kasvukauden 2012 päättyneeksi.






keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Arabian Joulukylä

Pattern Bakeryn suunnittelijakolmikko, Minttu Wikberg, Miia Pöytälaakso ja Salla Kangasniemi, sai idean Joulukylä glögi-setin koristeeseen reseptistä, jossa oli ohjeet valkoisen glögin valmistamiseen. He halusivat koristeen huokuvan perinteistä joulutunnelmaa, mutta silti näyttävän modernilta ja nykyaikaisen kodin joulusisustukseen sopivalta."

Minun suosikki Joulukylä 2012 sesonkisarjasta on keraaminen glögilusikka, joka oli kaupassa hypisteltynä erittäin käteen sopiva. Joulukoristeet ovat liian pliisuja minun makuuni, ehkä jos kyyhkystä saisi erikseen voisin harkita. Huomaa myös Pino-kynttilänjalan uudet värit punainen ja harmaa.






maanantai 15. lokakuuta 2012

Miten vietit lauantai-iltasi?

No tietysti harjasin, kuurasin, pesin, puhdistin, puunasin ja rappasin apinan raivolla autotallista löytämiäni metallisäilytyslokerikkoja. Riittävän puhtaat niistä tuli ja mielestäni ne ovat sika siistit. Punainen etsii vielä paikkaansa.





perjantai 12. lokakuuta 2012

Kirpputorilta haalittua syksy 2012


Tässä parhaimmat kirppislöytöni tältä syksyltä. Mielestäni tosi herkkuja. 
  • Arabia,Göran Bäck, leivoslautaset, puhalluskoriste, 14€.
  • Tuohikippo, pala suomalaista luontoa ja käsityötaitoa 0,50 centtiä.
  • Arabia, Kaarina Aho, sinappiastia mausteikko sarjasta 15€.
  • Arabia, Gunvor Olin-Grönqvist, hammastikkupikari mausteikko sarjasta, 3€.
  • Riimäen lasi, Tamara Aladin, Carmen -kääntömaljakot, kirkas 2€.

Joskus tosin mielessä häilähtää ajatus, että kirppisostokset ovat kierrätykseen ja edullisuuteen verhottua ostovimmaa. Sekin huvittaa että mun kirpparilla myynnissä saadut eurot valuu takas kirppislöytöihin. Toisaalta meiltä löydöt saavat arvostavan kodin ;).




torstai 11. lokakuuta 2012

Lehtipinossa

tällä hetkellä ruotsalaiset Retro -lehdet ja uusin Glorian Antiikki, jossa ihana tarina Tamara Aladinista. Tamara on edelleen kaunis. Ornon valaisimista kertova juttu oli myös erittäin kiehtova. Lehtipinossa odottaa myös kirpparilta ostetut Glorian Antiikit 2010 ja 2011 vuosikerrat...


tiistai 9. lokakuuta 2012

Inspiroidu asunnoista

Laitoin tuonne sivupalkkiin uuden otsikon: Inspiroidu asunnoista. Sieltä voi surffata ruotsalaisten uuden tyyppisten asunnonvälitysyritysten Alvhem, Bolaget, Fantastic Frank sekä Stadhemin sivuilla ja huokailla naapurimaan osaamista sekä saada valtavasti ideoita omaan kotiin. Alla pienet maistiaiset sivustoilta löytyvistä keittiöistä (kuvat firman nimen mukaan aakkosjärjestyksessä ja saa klikkaamalla isommaksi).





sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Aarteen kätkentää

Kirjavaraidallinen Rembrandt -tulppaanisekoitus (Tulipa gesneriana), Hajulaukka (Nectaroscordum siculum), Viinilaukka (Allium atropurpureum) sekä Tarhamarskinlilja sekoitus (Eremurus × isabellinus Ruiter-hybridi) saivat vihdoin multapeiton niskaansa ja nyt odotellaan malttamattomana ensi kevättä.

Hajulaukat istutin valkoisten liljatulppaanien ja mustien tulpaanien 'Queen of the Night' sekaan. Viinilaukat ja Tarhamarskinliljat muodostavat toisen istutuksen. Rembrandt tulppaanit ovat omana ryhmänään.



Tästä hämähäkkimäisestä tarhamarskinliljan juurakosta (vai pitäisikö luonnehtia mustekalamaiseksi) pitäisi tulla kuvankaltainen kaunokainen ehkä kahden vuoden kuluttua. 


perjantai 5. lokakuuta 2012

Altaallinen kynttilänvaloa

Iittalan Allas -sarja on saanut kaksi uutta kokoa: pyöreä kynttilänjalka yhdelle antiikki- tai kruunukynttilälle sekä suorakaiteen mallinen kynttelikkö neljälle kynttilälle. Andreas Engesvikin suunnittelema yksinkertaisen hillitty sarja on valmistettu valuraudasta.


torstai 4. lokakuuta 2012

Muumi sesonkituote: Talvimetsä -muki

Joulun 2012 sesonkituote: Muumi Talvimetsä -mukissa rakastetut Muumi-hahmot seikkailevat talvisessa metsässä – Muumipappa on joulukuusen haussa ja Pikku Myy on kohdannut poron matkustajineen. Ainakin Iittala verkkokaupasta voi ostaa mukin Talvimetsä-kuvioidussa lahjalaatikossa.

Muumi mukien keräilijöille koitti taas iloinen päivä ;). Nämä kausi Muumimukit ovat eniten mieleeni ja erityisesti nämä talviset aiheet. Noita minimukeja harkitsen, koska joulusesonki 2011 setti jo kaapistani löytyy.





tiistai 2. lokakuuta 2012

Pro arte utili - Hyödyllisen taiteen puolesta

Minä poistan vaivihkaa lastenohjelmia boksista, jotta saan tallennettua suomalaisesta muotoilusta kertovia upeita ohjelmia tänä iltana klo 22.30 lähtien YLE Teemasta.

"Kirsti Petäjäniemen Pro arte utili -sarja suomalaisesta muotoilusta on kestänyt aikaa hyvin, ja tietyiltä osiltaan patinoitunut kauniisti. Sarja esittelee tekijälähtöisesti muotoilumme kulmakiviä, avaa tekijöiden ajatusmaailmaa ja työprosessia ja esittelee tuotantoa. Sarja on tehty vuosina 1980 - 81. Teeman Elävä arkisto uusii sarjan syksyn 2012 aikana neljänä juhlapakettina."

"Ensimmäiseksi tutustumme 2. lokakuuta modernin muotoilun ja arkkitehtuurimme suurnimiin Alvar Aaltoon ja Eliel Saariseen, sekä juhlitun Kaj Franckin lasimuotoiluun."


maanantai 1. lokakuuta 2012

Martti ja pinkit Dublot

Meillä oli kakussa kaksi kynttilää. Emäntä oli törkeesti vaiheessa kun vieraat oli jo talossa (tyhmä minä; Älä koskaan ota kirpparipöytää yhtä aikaa syntymäpäiväkekkereiden kanssa, Äläkä harjoittele uusia leivontareseptejä kiireessä). Kakkua koristi juna ja hiuspinnit. Ihania lahjoja, kotiväeltä Kuopus sai Duplo palikoita. Kiitos vieraille.