lauantai 28. heinäkuuta 2012

Riihimäen keltainen

lasimassa ja siitä tehdyt koriste- sekä käyttöesineet kiehtovat mieltäni juuri nyt. Näihin ihaniin tuotteisiin olen viime aikoina törmännyt blogeissa jatkuvasti. Keltainen väri lasissa on nykypäivänä harvinainen ja sävykin on usein toinen kuin tämä Riihimäen hapokas keltainen.

Riihimäen lasin historiaan pitäisi tutustua paremmin. Erityisesti kuvan kaunis Tamara Aladin kiinnostaa ja Grapponia lasisto. Voisiko joku suomalainen elokuvaohjaaja tarttua aiheiseen. Olisi ihana katsoa elokuva, joka kertoo suomalaisen muotoilijan elämäkerran.






Minulta löytyy kaapista Riihimäen keltaiset; Tamara Aladinin suunnittelemat hyasinttimaljakko ja kääntömaljakko Carmen. Kuvassa mukana myös keltainen Kilta vati, Kulinara tarjotin, turkoosi Purnukka ja purppuraheisiangervon oksa (Physocarpus opulifolius ’Diabolo’). 


Yellow glass from Riihimäki glass.

torstai 26. heinäkuuta 2012

Nukensänky uudistuu

Ostin viime talvena Pelastusarmeijan kirpputorilta tukevatekoisen nukensänkyn lennossa joululahjaksi saadun sängyn tilalle. Kuopus kun tykkää istua nukenleikkien välillä myös itse sänkyyn ja sitähän tuo kaupasta ostettu ei kestänyt. Hinta oli muistaakseni 8 euroa. Väri oli mielestäni kamala ja mummon tekemät liinavaateet vähän liian söpöjä.



Nyt kesälomalla sain vihdoin hankittua maalit ja tartuin touhuun. No ei mennyt kuin Strömsössä. Olenhan muistanut mainita etten ole käsityöihminen ollenkaan ja nämä DIY jutut on aika vähäisiä, koska lopputulos on usein suoraan roskakoriin kelpaavaa ;). Nytkin käytin pohjanmaalipurkin ja kaksi paukkupulloa maalia, eikä nukensänky ollut vieläkään tasaisen värinen. Suihkutin ilmeisesti liian etäältä... Onneksi armas mieheni pelasti taas tilanteen - pus.


Liinavaateet sentään ompelin itse Marimekon kankaista. Olipa kiva ommella pitkästä aikaa. Ei siksi että pitäisin ompelemisesta, vaan noiden ihanien kankaiden pyörittely käsissä oli jotenkin terapeuttista. Kankaat on valittu siten, että Räsymatto kuosin halusin, koska se sopii mielestäni sängyn väriin. Loput kuosit on valittu alekorista sopimaan edelliseen.
  • Räsymatto-kangas, kuosinsuunnittelija Maija Louekari
  • Bottna-puuvilla, suunnittelija Anna Danielsson 2002
  • Siirtolapuutarha-kangas, suunnittelija Maija Louekari



Reform of a doll bed. 

lauantai 21. heinäkuuta 2012

Kaikki ajallaan

Hätäisimmille (kuten allekirjoittanut) on mahdollisuus nähdä Ikean 2013 kuvasto, joka on jo ilmestynyt Jenkeissä. Katso tärpit Aparment therapy blogista. Tuon koko seinän levyinen kapea hylly jäi kuumottamaan. Mihin ihmeeseen voisin sen meillä laittaa. Ei löydy sopivaa seinää :(.



Myös H&M Homen syysuutuudet on saatavilla. Uutuutena ovat lastenhuoneen tavarat. Myös kaikkea muuta kivaa tarjolla. Ja tuotekuvista saa taas paljon ideoita omaan kotiin.

Pussilakanasetti 19,95€.
Ihanaiset vaateripustimet 7,95€.


Kylpyhuoneen naisellisempi staili.

Sitä jäin miettimään, että syysuutuudet niin vaate- kuin sisustusalalla alkaa tupsahdella heti Juhannuksen jälkeen kauppoihin ja otsikoihin. Juuri kun kesä on kauneimmillaan, pitäisi orientoitua jo syysviimoihin... Miten pitkälle tämä kehitys voi mennä? Milloin palataan elämään tätä hetkeä?

torstai 19. heinäkuuta 2012

Pikku-Liinu on the valaisinkauppa

Oulussa toimiva Pikku-Liinu myy 50-, 60- ja 70-luvun huonekaluja, design huonekaluja ja valaisimia. Myös kaikkea muuta ihanaa vanhaa löytyy ja hintataso ovat kohdillaan. Ja rakkaat Etelä-Suomen lukijani, tuotteita välitetään myös muualle Suomeen sopimuksesta.

Valikoimassa on paljon mitä ihastuttavampia valaisimia ja tällä käynnillä bongasin myös paljon lastenhuoneeseen sopivia tuotteita. Tavaraa liikkuu kivasti ja niihin voi tutustua Pikku-Liinun verkkoputiikissa.

Minä hankin tällä käynnillä keltaisen Valinte Oy:n keltaisen valaisimen pariksi aiemmin hankkimalleni punaiselle. Kuva täällä.


Pikku-Liinu Asemakadulla Oulussa, lähellä Tuomiokirkkoa, kuten kuvasta näkyy.

Suloiset sävyt ja teollisuustyyli ne yhteen soppii.

Juuri nyt niin trendikäs kuparinsävyinen valaisin.

Pukeutumishuoneeseen.

Minun hankintani yövalaisimeksi lasten rikkoman lasikupuisen lampun tilalle.



tiistai 17. heinäkuuta 2012

Keittiön Iittalat ja 10 mieluisinta

Blogeissa on pitkään pyörinyt haaste, jossa kerrotaan kaappien Iittalat. No, minäkin innostuin ja menin Iittalan verkkokaupan sivuille ja kohdasta Kaikki sarjat luetteloin myös omani. Muutamia tuotannosta jo poistuneita lisäsin, samoin Iittala Groupin omistaman Röstrandin astiat. Hyvä lista vakuutusyhtiölle, mikäli käy huono tuuri.

Kommenttina laitettakoon, että meiltä puuttuu perinteiset kahvikupit, ja jos niitä tarvitsen, vuokraan ne. Myös perinteiset matalat lautaset puuttuvat, enkä niitä kaipaa. Wokkipannuamme ei uudella induktiotasolla voi käytää ja se on hankintalistalla. 24h sarjan pasta/salaattilautaset valkoisena olisi myös kivat.

Sitten seuraava osio. Kotilon blogissa Johannalla oli jokin aika sitten avoinhaaste “Esittele 10 mieluisinta keittiötavaraasi”. Tämä oli niin kutkuttava, että tähän on ihan pakko vastata. Tässä mun suosikit Ikean Bekväm porrasjakkaralla kuvattuna.


  1. Metallinen sokerikko. Halpiskaupasta työkavereiden ostama valmistujaislahjani. Kermakko löytyy myös.
  2. Iittalan Mango sarjan ottimet ovat sulavalinjaiset ja tukevanoloiset käsissä.
  3. Kilta sarjan kastikekaadin. Mieluisa kirppislöytö.
  4. Marimekon Oivat Kestit lautanen Stockmannin 150 vuotisjuhlasarjasta. Mun ikioma leipälautanen.
  5. Muurlan Cupido Classic keräilyviinilasit, joissa Tommy Tabermanin runoja. Hyvät "keskustelun aloitus" -lasit.
  6. Teeman purnukoita isoina ja pieninä eri väreissä. Muoto miellyttää silmää, ihana kun tuli takas tuotantoon.
  7. Tapio Wirkkalan karahvi, jota on uustuotantona valmistettu pienehkö erikoiserä. 
  8. Ikean punaiset jälkiruokamaljat. Käytetään erityisesti joulun aikaan. Erityisen ihana on tuo jalkaosa ja kirkkaan lasin vaihtuminen punaiseksi.
  9. Teeman kannellinen pata. Tässä tehdään ruokaa ja sopii myös salaattiastiaksi. Kannelliset keraamiset astiat ovat niin käteviä keittiössä.
  10. Alinmaisena keittiöpyyhkeitä. Tässä sinisiä, edullisia ja mieluisia yksilöitä. 
Kuvausrekviisiitan lokerikot: sininen Tiimari ja puinen Ikea. Lopuksi vielä totean, että minulla on vain kivoja juttuja keittiökaapeissani ;).

 



sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Ulkoilmaeloa modernisti

Puutarha kannattaa perustaa kasvupaikkaolosuhteiden, perheen elämäntavan ja talon tyylin mukaisesti.

Asut valkoista kuutiota tai mustaa, lasista laatikkoa. Asut siis modernisti ja tyylin sopivan puutarhan elementtejä esitellään seuraavaksi. Kuvissa Honkatalon PlusTalot malliston kuvia. Keskieuroopan asumisarkkitehtuuria seuraamalla saa hyviä esikuvia tähän tyylilajiin. Tyypillisesti pihat ovat pieniä ja rajattuja, joko aidalla tai toiseen rakennukseen. Kuvat saa klikkamalla suuremmaksi.

Valaistus on mahdollisemman energiatehokasta, joko led-tekniikkaa hyödyntävää tai aurinkoenergiaa käyttävää. Varsinaiset valaisimet ovat  näyttäviä, sisätilan valaisimia muistuttavia tai rakenteisiin integroituja valoratkaisuja, joissa valo on tärkeintä, ei valonlähde.
  1. Eero Aarnion vuonna 2001 suunnittelema ulkovalaisin Tuplakupla XLU (Double Bubble) h=133 cm
  2. Valokivet laatoituksen tai betonikivimuurin yhteyteen.
  3. Konstsmiden ylös- ja alaspäin valaiseva Imola sopii korostamaan talon yksityiskohtia.
  4. Massivelta löytyy useita tyylin sopivia valaisimia sekä upea Auckland sähköpistoke.
Kasvillisuus on pienessä pihassa pystykasvuisia ja hillittykasvuisia puita, pieniä ja keskikokoisia pensaita, köynnöksiä sekä perennoja. Tälle ajalle tyypillisiä ovat pienet havukasvit, erilaiset heinät ja pajupensaat. Ei pidä unohtaa myöskään ruukkuistutuksia eikä hyötykasveja. Kasvit istutetaan yhtenäisiin istutusalueisiin, kerroksellisiin ryhmiin. 

Ulkokalusteiden materiaalit ovat muovia, erilaisia punoksia ja metallia. Kulmikkuus, näyttävyys ja keveys ovat modernin muotokielen tunnusmerkkejä. Puutarha on IN ja monet kuuluisat tämän hetken designerit ovat suunnitelleet kalusteita ulkotiloihin. Huokeita vaihtoehtoja löytyy Ikean mallistosta. 
  1. Philippe Starckin Toy tuoli Driadelle vuodelta 1999. 
  2. Patricia Urquiolan Canasta sohva B&B Italialle vuodelta 2007.
  3. Komplot Designin Grid tuoli Concrete Things -sarjasta Nolalle vuodelta 2008.





Kovat pinnat puutarhassa koitetaan minimoida, mutta toisaalta helppohoitoisuus ja helppokulkuisuus ovat tärkeitä.
  1. Suorakaide laattoja löytyy esim. Bendersin mallistosta. Kuva Oulun asuntomessut 2005.
  2. Roomalaiset kivet löytyvät mm. Lemminkäisen mallistosta.
  3. Terassit rakennetaan komposiittilaudasta. Kuva UPM ProFi.
Hulevesien käsittely on osa piharatkaisuja. Koville pinnoille satavat vedet pitäisi saada viivytettyä ja imeytettyä, jotteivat hulevesiviemärit tulvi rankkasateiden yhteydessä.
  1. Tässä Elhon mahtavat innovaatiot sadeveden hyödyntämiseksi. Pure RainDrop ja Pure Rain.
  2. Maksaruohokatto pidättää myös osaltaan vettä. Roskakatoksen tai varaston katon voi maisemoida näillä Biolanin ohjeilla.

Modernit ruukut saavat kesäkukkien lisäksi täytettä myös monivuotisista kasveista ja syötävistä kasveista.

  1. Elhon Pure Round ruukku h=107 cm.
  2. BacSacin kangasruukut Sisusta ulkona.
  3. Viljelylaatikot takaavat paremman työskentelyasennon puutarhurille. Kekkilä.


Pihan rakenteissa näkyy perinteisen puun rinnalla usein metallia.
  1. Kivikorit sopivat rajaamaan toimintoja.
  2. Kivikoriaita on myös kätevä ratkaisu pieniin pihoihin.
  3. Metallireunuksella saat kestävät rajaukset ja luotua kasveille suotuisan kohopenkin.
Ulos siirtyy kesällä (säiden salliessa) kaikki sisätilojen toiminnot, tärkeinpänä ruoanlaitto ja ruokailu.
  1. Pöytägrilli Eva Solo.
  2. Ulkokeittiöyksikkö, joka kelpaisi sisällekin MetalcoHome.
  3. Grilli isolle porukalle ja esim. taloyhtiöön Lappsetilta.
Piharakennukset noudattavat talon tyyliä ja niissä seurustellaan, viljellään ja parhaimmillaan majoitetaan vieraita.
  1. Nolan  Nordfjell collection sisältää upeita rakenne-elementtejä puutarhaan.
  2. Kekkilän Koti &Piha tuotteiden Vihervaja Verso.
  3. Kuvassa fotoshopattu mustaksi Bauhausin myymän Luoman Lillevilla 215 piharakennus 14,7 m2. 


perjantai 13. heinäkuuta 2012

Suuria naisia: Armi Ratia 100 vuotta

Tänään on Marimekon perustajan Armi Ratian (1912 - 1979) 100 vuotis syntymäpäivä. Onneksi Olkoon!

Kannattaa lukea yllä olevasta linkistä Kansallisbiografia-verkkojulkaisun sivuilta hyvä kooste Armin elämästä. Juhlavuoden kunniksi Armi saa oman juhlarahan ja Marimekko painaa erikoiserän kankaita, jotka Armi suunnitteli Marimekolle alkuvuosina. Mikäli haluat nähdä Armin käsikynkässä Kekkosen kanssa,  käy katsomassa Ylen Elävässä Arkistossa Armi Ratia ja Marimekon kulta-aika.

Faruk 1952

Tiiliskivi 1952

Rata 1953


Melkoista pönötystä. Juhlaraha on mielestäni karsee, mutta en olekaan numismaatikko. Kankaat on klassisia, mutta minulle tulee mieleen Artek eikä räiskyvä Armi Ratia. Mielestäni Armin suurin saavutus ei ollut tekstiilitaiteen puolella, vaan kansainvälisesti menestyvän brändin luominen - Älä valita, esitä vaihtoehtoja. - Miten olisi ollut muutama kulta-ajan kangas uustuotantoon, ehkä uusissa väreissä. Tai Decembren jokin kiva tuote taas tarjolle. Tai kutsukilpailu, jossa 10 designeria luo tributen Armille ja yleisöäänestyksen perusteella näistä kolme tuotantoon. Marimekon sivuilla on blogi, jota ei juurikaan päivitetä. Ehkä blogi olisi saanut näin uutta innostavaa sisältöä. 

Joku voisi tietysti kysyä, onko pörssiyhtiön perustaja edes tärkeä muistaa. Minulle Armi on ollut tärkeä naisen roolimalli. Mitenhän sitä voisi juhlistaa...

Tämä pieni juttu on kiva.

torstai 12. heinäkuuta 2012

Emaliastioita, jos ei kirpparilla tärppää

Kauneimmat emaliastiat löytää kirpputoreilta, mutta hyvä kuntoisia, kohtuuhintaisia ei kaikille riitä, silloin voi tukeutua Muurlan emaliastia valikoimaan. Muurlan emaliastiat soveltuvat kaikille liesityypeille, uuniin ja astianpesukoneeseen. Kuva klikkaamalla isommaksi.



  1. Emalikasari Sipuli 0,8L 14,90€
  2. Muumi emalilautanen, Colors Pikku Myy 16,90€
  3. Muumi emalikannu pieni 0,8 L, Moomin Colors 16,90€
  4. Emalikattila Sipuli 3,5L 24,90€
  5. Emalikattila Padat & Pannut 3,5L 24,90€
  6. Emalikannu Padat & Pannut 1,3L 14,90€
  7. Emalilävikkö Sipuli, 20 cm, 24,90€
  8. Emaliuunivuoka Padat & Pannut ja Sipuli 32cm 32,90€
  9. Emalipurkki Padat & Pannut 1L 16,90€
Enamel from Muurla.

tiistai 10. heinäkuuta 2012

Suuria naisia: H S 150 vuotta

Tänään on Helene Schjerfbeck (1862 - 1946) 150-vuotissynttärit. Hyvää Syntymäpäivää! Minulle hän on suurin suomalainen naistaidemaalari ja inspiroi edelleen. 

Tutustuin HS.n yläasteella, kun teimme ystäväni Elinan kanssa esitelmän hänestä äidinkielen tunnille. Kiitos Elina. Olen omistanut aikanaan monta hänestä kertovaa kirjaa, mutta kurja narkkarirosvo (#%?&##) varasti ne silloisen majapaikkani kellarivarastosta. Kortteja hänen teoksistaan kerään edelleen. Näin juhlavuonna hän saa oman postimerkkivihkonValtion taidemuseon Taidekokoelmat-verkkopalvelussa on esillä viisi Helene Schjerfbeckin luonnoskirjaa eri vuosikymmeniltä ja maalauksia. 

Korttikokoelmani.

Juhlavuoden postimerkkivihko


maanantai 9. heinäkuuta 2012

50 000

meni rikki sopivasti mun synttäriviikolla. Kiitos ja halaus ihanat lukijat! Käykää kylässä jatkossakin. Erityiskiitokset lähtee:

Ihan varmasti joku tärkee unohtu...Kiitos Sinullekin.


 Krysanteemi (Dendranthema grandiflora)

sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Kesäalesta vaatteita

Minä en oikeastaan osta kuin alemyynneistä vaatteita nykyisin. Kerrankin Kuopus sai uutta ylle Henkkamaukasta ja Esikoinen kukkanyörikengät. Itelle sininen mekko Seppälästä ja mokanvärinen mekko/pitkäpaita Ichin mallistosta. Ostin samaisen Ichin mekon myös tummansinisenä. Minulle tämä merkki on uusi tuttavuus ja piti innostuneena ihan käydä heidän syysuutuudet katsastamassa täältä.



lauantai 7. heinäkuuta 2012

Kukkia itselle

Julkisivu remontin valmistuttua talon paraatipuolelta, kävin tuhlaamassa kesäkukkiin. Juu, tiedetään, että myöhässä ollaan, mutta kivat rungolliset pikkupajut (Salix), värikäslehtiset Keijunkukat (Heuchera) ja mehitähdet (Sempervivum) vielä löysin Bauhausista.





perjantai 6. heinäkuuta 2012

Julkisivu remppaa

Mieheni on ahkeroinut lomalla ja talomme ulkokuori on hieman uudistunut. Mitä tehtiin:

  • Ruskeat ikkunanpuiteet saivat Kartanon valkoista pintaansa.
  • Etuoven katosrakennelma sai väistyä. Uusi odottaa autotallissa asennusta.
  • Terassin lapsille vaaralliset kaiteen ristikot poistettiin ja verkkoa laitettiin tilalle. Kiitos avusta veljelleni. 
  • Vielä viime kesänä olisin poistanut myös nuo kasarityyliset ulkovalaisimet, mutta olen tullut siihen lopputulemaan, että ne jäävät kuvaamaan talon rakennusajan tyyliä tuleville polville.

Ennen

 Jälkeen

torstai 5. heinäkuuta 2012

Vieraita ja vierailuja


Hyvä ystäväni tuli vierailulle poikansa kanssa ja mekin heittäydyimme Esikoisen kanssa turistiksi Ouluun. Käytiin kivikaudesta kertovassa Kierikki keskuksessa, Tietomaassa ja Pohjois-Pohjanmaan museon pysyvässä Koiramäki näyttelyssä. Myös torinrannassa käytiin Toripolliisia ja vanhoja taloja katsomassa. Ihan koko aikaa ei reilun kolmivuotiaan Esikoisen hermo pitänyt, mutta uskoakseni museorakkauden siemen on kylvetty.

Minä sain tuliaiseksi Arabia Memories kokoelman turkoosin kannellisen karkkipurkin, jonka suunnittelija on Kurt Ekholm. Nam.








sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Elloksen kodin syksy 2012

Juuri kun ehdin esitellä Elloksen kesäuutuudet, tulee syksyn mallisto jo markkinoille. (Monia kevät-kesä ihanuuksia on nyt alessa.) Tosi kivoja tekstiilejä, valaisimia ja kalusteita on tässä Elloksen syysmallistossa. Tuo vihreä iskee erityisesti minuun. Johtuneeko siitä, että tämä kesä ei oikein lähde nousuun...

Vihreä seinävalaisin 39,95€.


Anna-Lisa-kangas 150 cm leveä 8,95€/m ja koristetikkaat maalattua massiivipuuta, korkeus 150 cm 35,95.

Seinävalaisin 69€ ja Darla-kylpypyyhkeet, 2/pakk. 21,95. 

Sinapinkeltainen &-merkki sinkkipeltiä L25 x K25 x S3 cm 16,95€ ja Flora tyynynpäällinen puuvillaa 50x50 cm 12€. Ihana kuosi, jota saa myös valkopohjaisena metritavarana ja pussilakana settinä.


Tässä inspiroivassa kuvassa mm. Uma-rengasverhot, 2/pakk. 54€.