perjantai 31. joulukuuta 2010

Hyvää alkavaa vuodenkiertoa

Taas on Tellus kiertänyt Auringon ympäri ja on aika aloittaa uusi pyörähdys. Toivon pieniä ja suuria kasvun, kehityksen sekä oppimisen ihmeitä. Meille kaikille.

Tässä ideani Sagaformin yrttiruukun uusiokäytöstä. Jos joku ihmettelee noita varrastikkuja, niin niiden funktio on pitää juuret vedessä ja sipuli kuivassa.


torstai 30. joulukuuta 2010

Oivallinen vuosi 2010

Tänä vuonna on juhlittu, linnuistaan tunnetun lasitaiteen humoristin, Oiva Toikan (1931-) jo 50 -vuotiasta uraa Iittalassa. En ole lasilintujen ihailija, mutta tämä juhlavuoden muki oli pakko ostaa: koristeessa on jotain samaa kuin lempikirjani kannessa. Samalla tuli ihana Arabian -paperikassi, jota koristavat tehtaanmerkit/leimat. Leimoja voi muuten tutkia Arabianmuseon sivuilta.
























Oiva Toikka on saanut Pro Finlandia -kunniamerkin 1980 ja ensimmäisen Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon 1992.  Design museolla on upea verkkonäyttely Toikasta,  joka täydentää Designmuseon näyttelyä Oiva Toikka – 50 vuotta oivalluksia ja sen yhteydessä julkaistua kirjaa (2010). Yritin valita kolme parasta Toikalta, mutta tehtävä oli aivan mahdoton. Tässä kuitenkin kolme parasta uniikkia: Kakkuvati 1960- luku (lahja Birger Kaipiaiselle), Saaren kuvajainen 1972 sekä Tavallaan 1995.



torstai 23. joulukuuta 2010

Joulurauhaa

Ihan vähän joulua: tähtivalot ja sipulikukkia. Pöydässä kalkkuna ja limellä terästettyä luumukiisseliä.














































tiistai 21. joulukuuta 2010

Emaliastioita Esteri Tomulan hengessä

Hackman on lanseerannut Kesä ja Talvi emaliastia malliston.Varsinkin talvisarjan astiat ovat varmaan tervetulleita monen keittiöön. Esimerkiksi astia, jossa voi sekä valmistaa että tarjoilla kastikkeen on kätevä. Dog design on suunnitellut emaliastiohin kuviot, mutta ne jäävät jotenkin päälle liimatuksi, vaikka yleensä olen pitänyt yrityksen muotoilusta. Nämä kyllä jäävät toiseksi "kaikkien kuvioiden äidin", Esteri Tomulan (1920-1998) luomuksille. Vertaa vaikka 1966-70-luvun alun Tomulan Vegeta -kuviointiin, joka on herkkä ja samalla rytmikäs.
























sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Lattiaan laminaatti ja laattoja

Nyt kai se on todeksi todettava - ei jouluksi uuteen kotiin. Milloin? Kuka tietää...

Koko talon lattiaan on asennettu Upofloorin Conference -laminaatti, tammistrip, kapeasauvakuvio, paitsi märkätiloihin musta 10x10 laatta. Laminaatti tuli valittua kiireessä ja täysin fiiliksellä, mutta onneksi se näyttää kivalta ja sillä on kotioloissa 33 vuoden takuu! Ensin ajatuksena oli kunnostaa olemassa oleva tamminen sauvaparketti, mutta ajan säästämiseksi ja tyttöjä ajatellen päädyimme laminaattiin. Vanha parketti jää alle ja myöhemmin sen voi ottaa esille. Mielessä oli valkea tai musta lattia, mutta molemmissa lika/pöly näkyy. Olin jo tyytymässä klassisen tylsään tammeen, kun K-raudassa törmäsin tähän laminaattiin. Erityisesti kuviointi miellytti silmää.

Huomaa katon neliönmalliset led-valot.

























































Kuppi kuumaa

Joskus huomaa saman kuva-aiheen toistuvan usein. Liekö aiheet ajassa. Ensimmäinen kuva on Kermansaven Oliivi -astiaston mainoksesta, toinen Koti ja Keittiö -lehden 12/2010 Kuusimetsä kutsuu -jutusta ja kolmas Arabian ikioma joulu -esitteestä. Viimeisin on meidän perheen versio.

"Kuvausjärjestelyjä" tehdessä huomasin kauhukseni, ettei minulla eikä tyttärelläni ole vaatekaapissa oikeaa villapaitaa vaan ainoastaan neuleita.









































































maanantai 13. joulukuuta 2010

Joulun odotusta 2

Muutto jouluksi remontoituun kotiin näyttää erittäin epävarmalta... Pakkaskuva on uuden kodin puutarhan aronia pensaasta (Aronia). Joulua olen laittanut kahden liitutaulun verran. Keksin myös mielestäni hyvän idean: laitan joulukortteihin tarran, jossa on perheemme kuva ja nimet. Adventtiin kuuluvat ehdottomasti mandariinit vai onko ne satsumia vai klementiinejä??





perjantai 10. joulukuuta 2010

Herkkää Heljää

Taiteilija, professori Heljä Liukko-Sundström (1938- ) työskentelee Arabian taideosastoyhdistyksessä. Hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitalli vuonna 2001 ja vuonna 2007 pääsiäispostimerkissä  hänen suunnittelemansa pupu kerää munia koriin.

Hän ei ole ollut suosikkini, mutta kun törmäsin Apollo Auctions -sivuilla taiteilijan keramiikkataulu ryhmiin, alkoivat ne jotenkin kiehtoa. Minulla on keräilijän vikaa ja sommittelun perusteista tuttu toisto tai tässä tapauksessa ryhmävoima sai nämä työt näkemään aivan uudella tavalla: herkulliset värit ja herkkä viiva. Nämä näyttäisivat hyviltä mustaa seinää vasten. Noiden taulujen hinnat näyttävät olevan noin 70 jotain, mutta tauluryhmien lähtöhinnat 100 tai 200 €. Keräilijöille löytyy netistä hyvä opas HL-S keräilijäluettelo.

Tässä kuvat kolmesta parhaasta by Heljä Liukko-Sundström: keramiikkataulut ryhminä, pupuveistos ja Tuuli-astiasto, Arabian 110-vuotisjuhla-astiasto vuodelta 1983. Tuuliastiasto on edelleen upea, vai mitä pidätte kulhon ja kahvikupin muodoista. Astiastossa oli aikanaan myös ihana sininen väritys. Pupu -veistos näyttäisi todella söpöltä tyttäjen huoneessa - ehkä toivelistalle.



tiistai 7. joulukuuta 2010

Kaksi ihanaa suunnittelijaa

YLE Teemalta tuli itsenäisyyspäivänä mielenkiintoinen dokumentti: Eileen Gray (1878-1976), modernismin äiti. Hänen lasipöytänsä E1027 on tuttu kaikille sisustuksesta kiinnostuneille, mutta ihastelkaapa DAY BED -kalusteen linjakkuutta tai sermin ideaa. Tässä siis kolme parasta by Eileen Gray.

























Eero Aarnio (1932 - ) sai Itsenäisyyspäivänä Pro Finlandia -kunniamerkin, mielestäni ansaitusti. Onnittelut! Hän on yksi vielä elossa olevia suuria muotoilijoita. Tosi viime aikoina töitä on tullut siihen vauhtiin tuotantoon, että osa  tuotteista on mielestäni huteja ja osa liian samanlaisia jo olemassa olevien kanssa. Tässä kolme parasta by Eero Aarnio: Kuplatuoli, Tuplakupla -valasin ja Puppy. Tuplakupla XLU on toiveena omaan puutarhaan.















































Keittiö saa kaapistot

Tänään on tultu asentamaan keittiötä ja se vaikuttaa ihanan minimalistiselta! Keitiön kodinkoneet ovat integroitu ja ovissa on sormilistat vetimien sijasta, toimittaja on Keittiömaailma. Työtaso on Stalan StyleMax ja terästä on myös tausta. Hana on La Cucina Alessi by Oras.

Laitan myös kuvan wc:n mustasta seinästä ja piipusta, joka on saanut pintaansa valkoisen rappauksen.